Houtrot in giek waardoor Tara (12) om het leven kwam

De giek van deze boot brak af
De giek van deze boot brak af © ANP
DEN HAAG - De giek die eind augustus afbrak en een einde maakte aan het leven van de 12-jarige Tara, was aangetast door houtrot. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De scholiere van het Dalton Den Haag kwam eind augustus om het leven tijdens een zeilkamp op de Waddenzee toen ze werd geraakt door de afbrekende giek.
De Onderzoeksraad is een verkort onderzoek gestart naar de afgebroken giek. De OVV heeft eerder dergelijke ongevallen onderzocht. Op 21 augustus 2016 en op 20 maart 2019 kwamen er in totaal vier mensen om het leven doordat een gedeelte van een soortgelijke mast afbrak en op hen terecht kwam. In beide gevallen braken deze af doordat ze waren aangetast door houtrot.
Het onderzoek naar de giekbreuk van het schip bij Terschelling betreft een opvolgingsonderzoek. 'In het opvolgingsonderzoek wordt nagegaan in hoeverre er lessen kunnen worden geleerd en wat er nodig is om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen.'

'Verschrikkelijk geëindigd'

In reactie op de bekendgemaakte onderzoeksresultaten van de OVV zegt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag: 'Dit betreft een zelfstandig oordeel en berichtgeving is voor eigen titel.' De politie en het OM doen uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 'De resultaten worden niet op korte termijn verwacht.'
Tara was vorige week woensdag op zeilkamp met haar school. Toen ze in een zeilschip op weg was naar Vlieland, werd ze geraakt door de giek van het schip, die afbrak. Ze overleed ter plekke. 'Wat een prachtige zeilweek had moeten worden, is verschrikkelijk geëindigd', zei rector Katrien van de Gevel na het ongeluk.