Supermarkt in de Mall of the Netherlands moet dicht vanwege ongedierte

De Jumbo in de Mall is vrijdag dicht vanwege de overlast van muizen
De Jumbo in de Mall is vrijdag dicht vanwege de overlast van muizen © ANP
LEIDSCHENDAM - De Jumbo in de Leidschendamse Mall of the Netherlands heeft zijn deuren moeten sluiten vanwege ongedierte in de winkel. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag weten. 'Er zijn muizen aangetroffen', zegt de woordvoerder.
'Muizen zijn incontinent en laten dus overal hun urine lopen', legt de NVWA-woordvoerder verder uit. Wanneer er overlast van ongedierte wordt geconstateerd door de NVWA, is het de standaardprocedure dat een winkel wordt gesloten. De Jumbo bevestigt dat de supermarkt is gesloten vanwege muizen in de winkel. 'Dit is een bestaand en bekend probleem in de Mall of the Netherlands.' Jumbo is op dit moment de enige onderneming in de Mall die de deuren moest sluiten.
© Omroep West
'De Jumbo in de de Mall heeft al diverse maatregelen genomen ter bestrijding van het ongedierte. Maar omdat het ongedierte vanuit de algemene delen, zoals luchtbehandelingskanalen, het winkelcentrum binnenkomt, wordt de Jumbo steeds opnieuw geconfronteerd met ongedierte vanuit het winkelcentrum', legt de woordvoerder van de supermarktketen uit. 'Jumbo is hierover veelvuldig met de Mall of the Netherlands in contact.'

Leeghalen, schoonmaken en vernietigen

Wanneer de winkel weer opengaat, is nog onduidelijk. 'De Jumbo moet nu de winkel helemaal leeghalen, alles schoonmaken en spullen waar muizenurine in kan doordringen vernietigen', vertelt de NVWA-woordvoerder. 'Ook moet worden gezocht naar spleten en kieren waardoor muizen binnenkomen. Deze moeten worden gedicht.'
De Jumbo-woordvoerder kan nog niets zeggen over een mogelijke openingsdatum. De NVWA laat weten dat er eerst een openingsinspectie moet worden uitgevoerd voordat de supermarkt zijn deuren weer kan openen. 'Dan wordt de situatie opnieuw gecontroleerd. Als alles in orde is, mag de winkel weer open.' In het weekend voert de NVWA overigens geen openingscontroles uit.

'De Mall verantwoordelijk'

De Jumbo-woordvoerder laat weten dat zij er alles aan zullen doen om het ongedierte de winkel uit te krijgen en te houden. 'Ook blijft Jumbo met de Mall of the Netherlands in contact over dit probleem. Jumbo gaat er vanuit dat de Mall of the Netherlands haar verantwoordelijkheid neemt om dit probleem definitief te verhelpen voor alle ondernemers in het winkelcentrum', voegt zij toe.
De woordvoerder van de Mall of the Netherlands was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie op de gedwongen sluiting van de supermarkt.