Tot nu toe twee demonstraties gepland op Prinsjesdag

Het koningspaar in de Grote Kerk tijdens Prinsjesdag 2020
Het koningspaar in de Grote Kerk tijdens Prinsjesdag 2020 © ANP
DEN HAAG - Twee groepen hebben tot nu toe aangegeven dat ze tijdens Prinsjesdag in Den Haag willen demonstreren. Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer is een protest tegen de monarchie. Op het Spuiplein in het centrum van de hofstad, bij het Haagse stadhuis, wil vakbond FNV betogen voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur.
De lijst is nog niet definitief. Mensen die willen demonstreren kunnen dat tot 96 uur van tevoren doorgeven. Ze hebben dus nog ruim een week de tijd om hun protest aan te melden bij de gemeente Den Haag. Die heeft drie locaties aangewezen waar mensen mogen demonstreren. Behalve het Kamergebouw en het Spuiplein kunnen betogers ook terecht op de Koekamp, vlak bij station Den Haag Centraal.
Prinsjesdag is dit jaar op dinsdag 20 september. Koning Willem-Alexander gaat met de glazen koets van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar hij deze keer zijn Troonrede houdt. Daarna keert de koning terug naar het paleis voor de balkonscène. Voor het eerst sinds 2019 mag er weer publiek langs de route staan. Na de rijtoer, de Troonrede en de balkonscène gaat minister Sigrid Kaag (Financiën) met het traditionele koffertje naar de Tweede Kamer. Daarin zitten de rijksbegroting en de Miljoenennota. Het wordt de eerste Prinsjesdag onder het nieuwe kabinet.
Balkonscène op Prinsjesdag 2019
Balkonscène op Prinsjesdag 2019 © ANP

Komende anderhalve week al evenementen

Vanaf deze zaterdag zijn er al dingen te doen in aanloop naar Prinsjesdag. Hofstad Den Haag organiseert de komende anderhalve week diverse evenementen. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld binnenkijken in gebouwen die normaal dicht blijven, zoals de Koninklijke Stallen en Paleis Kneuterdijk.
Op het Lange Voorhout zijn paarden te zien tijdens oefenceremonies voor Prinsjesdag. Zondag 18 september vindt aan het eind van de ochtend de generale repetitie plaats, vanaf de Koninklijke Stallen naar de Koninklijke Schouwburg. Op maandag 19 september doet het Cavalerie Ere-Escorte een strandoefening met muziek op het strand van Scheveningen. Paarden moeten dan wennen aan lawaai zoals vuurwerk, knallen, oefenmunitie en muziek. Het Trompetterkorps der Bereden Wapens begeleidt de Cavalerie.

Prinsjesfestival en rondrit in koets

Van 14 tot en met 20 september is in de binnenstad het Prinsjesfestival, waar de democratie mee gevierd wordt. In de weekenden kunnen bezoekers een rondrit maken met een koets, waarbij ze opstappen bij Paleis Noordeinde en langs de Denneweg en diverse stadspaleizen rijden. Verder is er een buitenbioscoop en zijn er rondvaarten over de Hofvijver.