Solar Team TU Delft ligt nog op kop, maar voorsprong wordt kleiner

Het team van de TU Delft
Het team van de TU Delft © Jorrit Lousberg
DELFT - Het Brunel Solar Team van de TU Delft staat ook na de tweede racedag van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika op de eerste plek. Wel is de voorsprong op team twee, de eeuweige rivalen uit Leuven, afgenomen van bijna 100 tot 60 kilometer. Doel van de wedstrijd is dat de zonneauto's van de studententeams in een week tijd zoveel mogelijk kilometers afleggen.
Het Delftse team vertrok zaterdag vanaf de laatste positie en met 18 minuten vertraging ten opzichte van de concurrentie, omdat ze vrijdag te laat waren gearriveerd bij de dagstop. Daarom ging het tijdens de race vooral om het verdedigen van de koppositie. Het lukte het Brunel Solar Team uiteindelijk om de concurrentie op afstand te houden. Het team legde 476,6 kilometer af en Leuven 519,2 kilometer. Een verschil van ongeveer 40 kilometer.
Daarmee bedraagt de voorsprong van Delft op Leuven nog maar 60 kilometer. Desondanks is coureur Lennard van het team toch tevreden. 'Maar we zijn ons ervan bewust dat het nog geen gelopen race is. Een voorsprong van 60 kilometer klinkt mooi, maar kan morgen in één dag worden ingehaald. Het wordt dus opnieuw een spannende dag.'

Nieuwe motor niet gebruikt

De zonneauto's rijden komende week via onder meer Bloemfontein naar de finish in Kaapstad. Daar komen ze waarschijnlijk vrijdag aan. Delft had speciaal voor de race een nieuwe motor ontwikkeld, met twee keer zo veel vermogen als de vorige, maar de nieuwe motor is niet genoeg getest. Daarom heeft Delft besloten om de motoer niet te gebruiken.