Voorlopig geen stakingen meer bij NS na bereiken cao-resultaat met vakbonden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De voor komende week geplande nieuwe stakingen van NS-personeel gaan niet door. Vakbonden FNV, CNV en VVMC en de Nederlandse Spoorwegen hebben zondagochtend vroeg een cao-resultaat bereikt. Dat wordt voorgelegd aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde acties van de baan, meldt FNV Spoor. NS bevestigt dat.
De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen al lange tijd stroef. Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseerden de vakbonden meerdere regionale stakingen. Vrijdag lag het treinverkeer in het hele land nog plat. Eigenlijk werd er alleen gestaakt in het westen en noordwesten van het land, maar NS daarop zelf om het treinverkeer in de rest van het land ook stil te leggen, omdat dat volgens het vervoersbedrijf niet op een veilige manier mogelijk was. Ook eind augustus reden er geen treinen in de regio door de stakingen.
Komende dinsdag zou er in het oosten, zuiden en noorden van Nederland worden gestaakt. Donderdag was regio midden aan de beurt. Die acties gaan nu niet door.

Loonsverhoging van 9,25 procent

In de overeenkomst is onder andere een loonsverhoging in twee stappen van gemiddeld 9,25 procent afgesproken, schrijft FNV in een korte verklaring. Daarnaast keert NS werknemers in december en in juli eenmalig 1000 euro uit. Ook rept de vakbond van 'inflatiereparatie' in een overzicht van hoofdpunten uit het akkoord.
Leden van de vakbonden mogen nog stemmen over het principeakkoord. Daarvoor organiseren de bonden informatiesessies, waarna de leden digitaal kunnen aangeven of ze tevreden zijn met het cao-akkoord.