Jumbo in Mall of the Netherlands mag weer open na muizenplaag

Dinsdag is de Jumbo nog steeds gesloten I
Dinsdag is de Jumbo nog steeds gesloten I © Omroep West
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De Jumbo in de Westfield Mall of the Netherlands mag weer open. Eerder was er veel te doen over een muizenplaag in de winkel, waardoor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) opdracht gaf om de winkel tijdelijk te sluiten. Diezelfde organisatie meldt maandag dat de supermarkt wat hen betreft weer open mag. De winkel laat weten zaterdag weer open te gaan.
De Jumbo in Leidschendam-Voorburg is de afgelopen dagen grondig schoongemaakt. De producten die aangetast kunnen zijn, worden weggegooid door het bedrijf. Volgens de NVWA is de situatie weer veilig genoeg om klanten binnen te laten.
De eerdere sluiting van de winkel hield de gemoederen flink bezig. Zo stellen het CDA en de SP raadsvragen over de ongedierteproblemen in het winkelcentrum. In de omliggende wijken Prinsenhof en De Heuvel is al langer overlast van muizen en ratten. Sinds kort is er daarom daar een voederverbod ingesteld.

Extra ongedierte door eten en drinken?

Het CDA wil zo'n verbod ook rond de Mall zien. 'Achter de Mall is een vijver, dat is nou juist zo'n plek waar mensen weleens waterdieren voeren. Het lijkt ons geen slecht plan als er voor dat soort plekken ook wordt gekeken naar een voederverbod', zegt Ron van Duffelen van het CDA. Het raadslid vraagt zich ook af welke invloed het heeft dat er in en rond het winkelcentrum veel wordt gegeten en gedronken. 'Je vraagt je af of dit extra ongedierte aantrekt, ook naar omliggende wijken.' Ed van der Schaft van de SP wil graag weten wat deze situatie betekent voor de gehele Mall. 'Er is kennelijk een risico voor de volksgezondheid. Hoe groot is dit risico?'
De NVWA zegt regelmatig te blijven controleren. 'Dat doen we altijd. We geven nooit specifiek aan wanneer en hoe vaak wij dit doen, anders kunnen organisaties zich erop voorbereiden', zegt een woordvoerder. Ondernemers in het winkelcentrum verwachten dat het moeilijk zal worden om de dieren weg te krijgen. Ze zouden via het luchtbehandelingssysteem binnen komen. De Mall zou daarom de verantwoordelijke zijn voor het bestrijden van de overlast.

Salmonella via muizenkeutels

Bij overlast van muizen bestaat de kans dat er salmonella wordt overdragen. Die kan via de keutels in het voedsel terechtkomen en dan kun je voedselvergiftiging oplopen. Volgens de NVWA is die kans niet heel groot.
De gemeente Leidschendam-Voorburg is ook om een reactie gevraagd. 'Wij spelen in de inspectie geen rol', stelt de gemeente. 'Maar wij staan in nauw contact met de Mall en worden op de hoogte gehouden van de voortgang en het oplossen van het probleem.'

'Mall moet verantwoordelijkheid nemen'

De Jumbo lijkt vooral te wijzen naar Westfield Mall of the Netherlands voor een oplossing. 'Jumbo gaat er vanuit dat de Mall of the Netherlands haar verantwoordelijkheid neemt, om dit probleem definitief te verhelpen voor alle ondernemers in het winkelcentrum', stelt een woordvoerder in een schriftelijke reactie.
De Mall of The Netherlands stelt: 'De gezondheid en veiligheid van iedereen in het winkelcentrum is onze belangrijkste prioriteit. We zijn dankbaar dat er snel geschakeld kon worden tussen Westfield en Jumbo, wat direct heeft geleid tot actie.'