Met schuilnamen 'strandjutter' en 'zure haring' verstuurde Haagse drugsbende honderden kilo's coke

Cocaïne
Cocaïne © ANP
DEN HAAG - Een criminele organisatie uit Scheveningen en Duindorp heeft volgens het Openbaar Ministerie honderden kilo's cocaïne via koeriersbedrijf DHL naar Groot-Brittannië verzonden. De verdachten maakten op hun cryptotelefoons gebruik van schuilnamen waaruit bleek dat ze uit de vissersdorpen bij Den Haag afkomstig waren. Ze noemden zich onder meer 'strandjutter', 'zure haring' en gewoon 'Scheveningen'. Deze week begon bij de Haagse rechtbank een megazitting van zes dagen tegen de heren.
De zaak tegen de verdachten kwam aan het rollen door de hack van de criminele berichtenservice EncroChat. De politie vond tussen de miljoenen berichten ook de appjes van 'strandjutter', 'zure haring' en 'Scheveningen'. Daaruit concludeerden de rechercheurs dat de verdachten een drugslijn vanuit Scheveningen hadden opgezet naar de Engelse plaats Oldbury. De pakketten werden op pallets door een bedrijf bij de haven aangeboden bij DHL. Niet wetend wat er in de lading zat leverde de internationale koerier de pallets af bij een opslagruimte in Oldbury, waar Engelse criminelen de cocaïne weer kwamen ophalen.
Na een aantal proefzendingen zonder de harddrugs verstuurde de criminele organisatie uit Scheveningen in het voorjaar van 2020 zendingen van 192, 343 en 347 kilo cocaïne naar Groot-Brittannië. De derde keer ging het mis en onderschepte de Britse politie een deel ervan. In april vorig jaar kwam de Nederlandse politie in actie. Ze vielen een pand bij de Scheveningse haven binnen en hielden negen verdachten aan.

'Zwaar overdreven'

Maandag vertelde de 60-jarige ondernemer Rene van den B. dat hij eerst niet wist dat zijn bedrijf bij de haven werd gebruikt voor drugstransporten. Toen hij dat in de gaten kreeg, schakelde hij zijn neef Michel van den B in. Die had door zijn werk in de Scheveningse horeca contacten binnen de Haagse penoze en arrangeerde een ontmoeting in een bosje bij Madurodam met andere criminelen.
Daar werd afgesproken dat er nog drie cocaïnetransporten vanuit het Scheveningse bedrijf zouden plaatsvinden en dat het daarna zou ophouden. 'Dit was de enige uitweg voor mij. De hele zaak was een nachtmerrie voor mij', zei de ondernemer. Zijn 53-jarige neef, die de schuilnaam 'strandjutter' gebruikte, gaf tijdens de zitting toe 'een bemiddelende rol' gespeeld te hebben en vond dat het Openbaar Ministerie de drugszaak 'zwaar heeft overdreven'.

Reputatie hooghouden

Twee andere verdachten kwamen enkele jaren geleden al voor in een omvangrijke hennepzaak bij de Scheveningse haven. De 39-jarige Donny H., die onder de naam 'Scheveningen' versleutelde berichten met zijn cryptotelefoon verzond, verklaarde dat hij niets te maken had met de cocaïnetransporten. Hij had wel 'meegedacht' met andere verdachten toen het derde transport naar Groot-Brittannië was misgelopen. 'Ik ben Donny uit Duindorp, ik heb er een reputatie hoog te houden', zei de 39-jarige verdachte.
De 38-jarige Tonny K. wilde maandag helemaal niets zeggen over zijn rol in de cocaïnezaak, ook niet of hij de schuilnaam 'zure haring' bezigde op zijn cryptotelefoon. Het OM meent echter dat Tonny K. een belangrijke rol had op de achtergrond en dat hij deels eigenaar was van de drugslijn tussen Scheveningen en Groot-Brittannië.

Geweld in de buurt

De officier van justitie wees er maandag ook op dat de criminele groepering in Scheveningen zich schuldig gemaakt zou hebben aan intimidatie. 'Geweld in de buurt werd niet geschuwd.' De verdachten ontkenden dat en zijn daarvoor ook niet aangeklaagd door het OM.
De komende dagen worden de andere verdachten in de zaak gehoord. Dan gaat het om personen die onder meer de cocaïne verpakten. Donderdag maakt het OM de strafeisen bekend.