Hoge energiekosten worden Delftse bakker fataal: 'Brood kost straks 1,55 euro meer'

Jack van Roon met zijn vader die bijspringt in de bakkerij
Jack van Roon met zijn vader die bijspringt in de bakkerij © Omroep West
DELFT - Stijgende prijzen voor energie en gas, veel mensen en ondernemers zitten met hun handen in het haar. Zo ook bakkers. Deze beroepsgroep wordt hard getroffen. Voor bakker Jack van Roon uit Delft is de energiecrisis de druppel die de emmer doet overlopen. Na tientallen jaren hard werken, gooit hij volgende maand zijn deuren dicht. 'Dat doet heel veel pijn', zegt Van Roon licht geëmotioneerd.
Vanwege de crises lopen de prijzen alsmaar op. Buurtbakker Van Roon ziet er daarom geen brood meer in om verder te gaan. 'Ik ga zometeen van 1400 naar 10.000 euro per maand aan vaste lasten', legt hij uit. 'Dat is niet meer op te hoesten. Ik kan niet duizenden euro's extra omzet draaien in een maand. Omgerekend komt het erop neer dat een brood straks per stuk 1,55 euro duurder moet gaan worden.'
En die prijsverhoging ziet de Delftse bakker niet zitten. 'Dat is gewoon niet meer te betalen voor de mensen. Uiteindelijk raak je daardoor al je klanten kwijt. Dus ik heb maar één keuze, nu ik nog een gezond bedrijf ben, en dat is dat ik zeg: ik stop ermee. Helaas.' Aangekondigde maatregelen vanuit het Rijk om mensen te helpen, komen daarvoor te laat, stelt Van Roon.
Hoge energiekosten worden Delftse bakker fataal: 'Brood kost straks 1,55 euro meer'
De bakker vertelt het verhaal met een brok in zijn keel. Hij is een kleine buurtbakker aan de Van Bossestraat in de wijk Hof van Delft. 'Ik ben hier 31 jaar bezig geweest', vertelt de bakker. 'Toen ik 18 was, stapte ik hier binnen.'
Over een maand stopt Van Roon ermee
Over een maand stopt Van Roon ermee © Omroep West
Samen met zijn vader nam hij de zaak over van een bakker die er ook al tientallen jaren had gezeten. 'Er heeft nu in totaal 94 jaar een bakker op deze hoek gezeten. Dat stopt nu uiteindelijk en dat doet pijn.' Van Roon is van plan zijn deuren op zaterdag 15 oktober te sluiten.

Dertien keer zoveel gaan betalen, maar stoppen is geen optie

Voor collega-bakker Laurens Bosman zijn er ook spannende tijden aangebroken. Hij heeft zeven bakkerijen in Den Haag, Nootdorp, Rijswijk en Voorburg. 'Wij gaan van 30.000 euro naar 392.000 euro. Dat is dertien keer zoveel', vertelt hij.
Maar stoppen is geen optie voor Bosman. 'Mijn zoon gaat de zaak overnemen. Dus dan wil je ook door.' Zijn prioriteit is ervoor zorgen dat zijn zoon de zaak daadwerkelijk over kan nemen. 'We moeten wat lenen en op één of andere manier geld vrijmaken', besluit de bezorgde bakker.