Nieuws

Vrijspraak én 2,5 jaar celstraf voor verkrachtingen

© ANP
ZOETERMEER - Zoetermeerder Gio van de M. (25) is dinsdag door de Haagse rechtbank tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van een destijds 17-jarig meisje in november 2015 bij hem thuis, toen nog in Den Haag. In de straf werd ook nog meegenomen dat hij een zwangere ex-vriendin mishandelde en haar op internet dreigde te compromitteren met erotische foto's van haar. Van het verkrachten van twee andere tienermeisjes werd de man vrijgesproken. De verklaringen van de inmiddels volwassen vrouwen worden daarbij niet onbetrouwbaar geacht, maar de rechtbank vindt dat er in hun geval te weinig 'steunbewijs' was.
De verkrachting die wél bewezen is verklaard, vond plaats op de Halloweennacht in november 2015. Van de M. had een keer het nummer van het 17-jarige meisje gevraagd waaruit vervolgens WhatsApp-contact ontstond. Later spraken ze af bij een winkel in Ypenburg. Tijdens de afspraak kwam de jonge vrouw erachter dat haar mobieltje bijna leeg was en vroeg aan Van de M. of hij thuis een oplader had.
Zo kwam het 17-jarige slachtoffer bij de Zoetermeerder terecht. Ze vond het allemaal al wat snel gaan toen hij haar zoende en betastte. Na tegenwerpingen werd hij opeens gewelddadig volgens het slachtoffer. De rechtbank acht bewezen dat hij haar toen dwong seks te hebben. Tot op de dag van vandaag kampt de jonge vrouw met posttraumatische stressstoornisklachten.

Mager bewijs

Ook twee andere vrouwen zeiden iets dergelijks te hebben meegemaakt met Van de M., die een van hen daarbij ook nog gefilmd zou hebben om haar daarmee vervolgens weer te chanteren. Maar in hun geval vond de rechtbank het bewijs te mager. De 25-jarige verdachte zelf ontkende álle verkrachtingen.
Het OM had vijf jaar en vier maanden cel tegen hem geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Maar door de twee vrijspraken en omdat de zaak veel te lang op de justitiële plank had gelegen, legde de rechtbank een lagere straf op. Het verkrachtingsslachtoffer wilde ook 6250 euro smartengeld van de verdachte zien. Dat is door de rechtbank toegekend.