Bierbrouwerij Kompaan bestaat tien jaar: 'Onze droom is gelukt'

Oprichter Jeroen
Oprichter Jeroen © Omroep West
DEN HAAG - Van potten en pannen op het gasfornuis naar prijswinnende biertjes. De Haagse bierbrouwerij Kompaan bestaat tien jaar. Het begon als een experiment van twee vrienden en nu vliegen de biertjes over de toonbank. 'Onze droom is gelukt.'
In de brouwerij op de Binckhorst in Den Haag is het al vroeg bedrijvig. 'We beginnen 's ochtends aan nieuw bier', vertelt Jeroen van Ditmarsch, een van de oprichters van Kompaan in West Wordt Wakker, terwijl de ketels naast hem pruttelen. Het brouwproces begint om 6.00 uur, aan het einde van de dag is het brouwsel af. 'Dan zit er weer 3000 liter bier in een tank.'
Iets wat tien jaar geleden onvoorstelbaar leek toen Jeroen en schoolvriend Jasper begonnen met hun bierexperiment. 'Toen had ik nog niet zo'n droom, maar het is in de tijd steeds meer vorm gaan krijgen', vertelt Van Ditmarsch. 'We wilden wel een eigen brouwerij beginnen, en Den Haag na lange tijd weer een brouwerij van formaat teruggeven. Dat werd de droom en dat is gelukt.'

Twintig bieren op de tap

Kompaan heeft zich in tien jaar ontwikkeld tot een merk dat mensen weten te vinden. Zo zit naast de brouwerij een proeflokaal. 'Met bier in de hand kijk je naar de brouwerij, daar komen veel mensen op af', zegt Van Ditmarsch. 'We hebben twintig bieren op de tap.' Maar geen zorgen om keuzestress: 'We geven veel bieradvies, maar het is ook net waar je zin in hebt.'
En wat is nou echt een hoogtepunt van de afgelopen tien jaar? Daar hoeft de oprichter niet lang over na te denken. 'In 2016 hebben we deze brouwerij fysiek gebouwd, dat was een moment om mee te doen aan bierwedstrijden. De eerste brouwsels hebben we meteen ingezonden, we hadden toen zes bieren. Vijf daarvan vielen in de prijs. Dat zagen we niet aankomen, maar we waren mega trots. Dat was de kers op de taart.'