Ze zijn er eindelijk uit: Den Haag heeft een coalitieakkoord

Nieuwe Haagse gemeenteraad in april 2022
Nieuwe Haagse gemeenteraad in april 2022 © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Precies een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Den Haag een nieuwe coalitie. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA presenteren vrijdag hun coalitieakkoord, zo hebben de onderhandelaars woensdag bekendgemaakt. Deze vijf partijen vormden de afgelopen periode ook al het college. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, staat hiermee aan de zijlijn en zit de komende jaren in de oppositie.
In een verklaring schrijven de onderhandelaars Robert van Asten (D66), Anne Mulder (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA) dat zij in het akkoord 'een gemeenschappelijk antwoord geven op de uitdagingen die onze stad de komende jaren kent'.
Den Haag was de enige gemeente in het land die nog geen nieuwe coalitie had. Vorige week verklaarde de nieuwe coalitie 'op korte termijn' een akkoord te zullen presenteren en maandagavond kregen de coalitiefracties een 'leesversie' van het coalitieakkoord onder ogen. Omroep West kon een dag later melden dat het parkeren in de stad duurder gaat worden. De tarieven voor het parkeren op straat gaan omhoog, de parkeervergunningen worden duurder en er komen meer plekken in de stad waar betaald parkeren wordt ingevoerd, zo lieten bronnen op het stadhuis weten. Verder zou in het akkoord staan dat de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing omhoog gaan en er wordt gesneden in het ambtenarenapparaat. Er komt extra geld voor armoedebestrijding.

Moeizaam

Het heeft lang geduurd voordat de partijen overeenstemming bereikten. De formatie verliep moeizaam en liep al bij de eerste poging spaak. Hart voor Den Haag had direct na de verkiezingen het voortouw, maar het lukte de partij van Richard de Mos niet om een meerderheidscoalitie te vinden. Te veel partijen wilden niet samen met Hart voor Den Haag vanwege het langslepende corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Rachid Guernaoui, zo concludeerden de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard.
Ook de verkenners die D66 vervolgens aanstelde, konden geen doorbraak forceren. Net als bij de eerste formatiepoging wierpen verschillende partijen blokkades op waardoor een meerderheidscoalitie niet te vormen was. 'Dat vinden wij een teleurstellende conclusie', schreven de verkenners. Oud-minister Piet Hein Donner (CDA) slaagde er uiteindelijk wél in om partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het zittende college van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA startte op 23 mei gesprekken over een nieuw coalitieakkoord.

Reserves

Maar de onderhandelingen leken eindeloos te duren. Reden hiervoor waren volgens Donner de slechte financiële vooruitzichten van de stad, waardoor er pijnlijke keuzes gemaakt moesten worden. 'De stad leeft op reserves, terwijl een oorlogskas nodig is', zei hij. Bij het maken van die keuzes hielp het niet dat de politieke verschillen tussen de partijen groot zijn.
Die verschillen zetten de onderhandelingen zelfs op het laatste moment nog onder hoogspanning. De VVD leek af te haken, omdat de partij het lastig had met de voorgenomen lastenverzwaringen. Maar de crisis werd bezworen en de liberalen schoven toch weer aan. Nu ligt er dus een akkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd.
LEES OOK: