Nieuws

Toekomst Langeland Ziekenhuis: 'Gemeente moet snel om tafel met zorgverzekeraars'

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - Als de gemeente Zoetermeer invloed wil uitoefenen op de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis, moet de gemeente snel om tafel met zorgverzekeraars. Dat schrijft voormalig hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom Guus Schrijvers in een rapport dat hij in opdracht van de gemeente heeft opgesteld. De wethouder kan dan zorgen dat wensen van de gemeente Zoetermeer door hen worden meegenomen in de fusieplannen tussen het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis.
De gemeente Zoetermeer wil dat het ziekenhuis in de stad een 'volwaardig' ziekenhuis blijft. Interim-topman Pier Eringa zegt dat het ziekenhuis zeker blijft bestaan, maar dat er enkel basiszorg wordt geleverd, ook op de Spoedeisende hulp (SEH) die gaat veranderen in een spoedplein.
Het LangeLand Ziekenhuis trad in 2015 toe tot de Reinier Haga Groep waarin toen het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag zaten. Beide ziekenhuizen redden het al jaren kwakkelende Zoetermeerse ziekenhuis van een faillissement met miljoenenleningen. Maar de groep ligt inmiddels al jaren in een vechtscheiding. Reinier de Graaf wil zelfstandig verder en het HagaZiekenhuis moet gaan fuseren met het LangeLand, staat in plannen waar Omroep West in mei van dit jaar over publiceerde.
'Complexe gevallen' rijden in de ambulance het Zoetermeerse ziekenhuis voorbij en gaan naar een ander ziekenhuis in de regio. De gemeenteraad wilde begin juli dat burgemeester en wethouders een onafhankelijke deskundige onderzoek laat doen naar de mogelijkheden om invloed op de toekomst van het ziekenhuis uit te oefenen.

Geen opties, maar...

Onderzoeker Schrijvers valt met de deur in huis: die mogelijkheid bestaat niet. Maar hij merkt vervolgens wel op dat een voorgenomen fusie getoetst dient te worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die kan een fusie afkeuren als de toekomst te rooskleurig wordt ingeschat, of als zij vindt dat 'consumenten' de dupe worden van het toekomstplan.
Deze weg lijkt voor de gemeente Zoetermeer afgesloten, omdat de ACM in 2015 al toestemming gaf voor een fusie van LangeLand met Reinier de Graaf in Delft en Haga in Den Haag. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er eerder dit jaar is gevraagd of er opnieuw toestemming nodig is, maar dat zou niet het geval zijn.

'Ga praten met verzekeraars'

Maar dan zijn er nog de zorgverzekeraars. Als de gemeente iets wil, dan moet de wethouder hen ervan overtuigen pas een handtekening onder de plannen te zetten als de visie van de gemeente op de toekomst van het ziekenhuis is verwerkt. Nadeel aan deze optie is op dit moment wel dat verzekeraars al erg lang in onderhandeling zijn met de ziekenhuizen.
In geheime plannen waar Omroep West in mei van dit jaar uit publiceerde staat dat het LangeLand Ziekenhuis meer 'electieve zorg' gaat leveren, dat is planbare zorg. De volwaardige intensive care verdwijnt en er moet meer worden samengewerkt met het naastgelegen Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC). Ook moeten faciliteiten gedeeld gaan worden met dit centrum. De positie van het RHOC staat overigens nu ter discussie in onderhandelingen met verzekeraars en banken. Verder wordt er gepraat over de toekomst van de afdeling acute geboortezorg.
Dan is er altijd nog de vraag of het ziekenhuis überhaupt levensvatbaar is in de toekomst. Volgens voormalig hoogleraar Schrijvers is dat in theorie het geval. Elke stad in Nederland met tussen de 100.000 en 160.000 inwoners heeft in principe een eigen ziekenhuis waar je 24 uur per dag, zeven dagen per week terechtkan.
Maar ook hier is de praktijk weerbarstiger: er staan veel ziekenhuizen in de regio Haaglanden en in de toekomst zijn die grote gebouwen niet allemaal nodig omdat er door technische ontwikkelingen veel zorg op afstand geleverd kan worden, stelt Schrijvers.
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers © Guus Schrijvers
Schrijvers merkt op dat het eventueel wegvallen van het LangeLand Ziekenhuis voor de andere ziekenhuizen meer werk en dus meer bestaanszekerheid oplevert. Hij schrijft dat je zo’n discussie vaker ziet in Nederland en dat in dat geval het ziekenhuis met het minste geld het onderspit delft. Dat is hier het LangeLand. Goede afspraken over samenwerking zouden dit kunnen voorkomen, schrijft de voormalig hoogleraar.
Wat in het voordeel van het LangeLand Ziekenhuis spreekt is de prognose van het aantal inwoners van Zoetermeer. In 2050 zouden dat er dik 155.000 moeten zijn en daarvan zijn er dan bijna 21.000 boven de 75 jaar. Dit zou betekenen dat er veel meer vraag komt naar zorg.

En hoe nu verder?

De spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis is nu nog drie dagen per week dicht. Als alles goed gaat moet die op 1 oktober weer volledig openen. Maar, zei Pier Eringa tegen Omroep West, dan wel met enkel basiszorg. Dat gaat volgens hem dus ook gelden voor het hele ziekenhuis; er wordt alleen basiszorg verleend.
Ondertussen wordt er nog altijd onderhandeld tussen zorgverzekeraars, banken en de drie ziekenhuizen. Het proces heeft weer vertraging opgelopen, zeggen bronnen. Na eerdere vertragingen zou de Reinier Haga Groep nu op 1 oktober uit elkaar gaan, die datum wordt niet gehaald. Of de fusie van het LangeLand met het Haagse Haga nog wel op 1 januari een feit kan zijn is de vraag.