Magdalena (23) stak vriend dag na zijn verjaardag dood: 'Ik haat mezelf, ik wilde het niet'

Magdalena gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze zichzelf haat voor wat er is gebeurd
Magdalena gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze zichzelf haat voor wat er is gebeurd © Theresa Hartgers
HONSELERSDIJK - 'Ik haat mezelf. Ik wilde het niet.' Dat zei verdachte Magdalena S. woensdag over het doodsteken van haar vriend Daniel. De 28-jarige Poolse man werd in februari door S. in zijn linkerschouder gestoken en bloedde dood in hun woning in Honselersdijk. Het Openbaar Ministerie vond de 23-jarige S. schuldig aan doodslag en eiste vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwang.
Op 17 februari kreeg de politie rond 14.00 uur een melding dat er een steekpartij zou hebben plaatsgevonden in een woning aan het Regulierenpad in Honselersdijk. 'I killed my boyfriend, I killed my boyfriend', zou Magdalena S. hysterisch hebben geroepen, terwijl ze van top tot teen onder het bloed naast het slachtoffer op haar knieën zat.
Toen agenten aankwamen, lag de 28-jarige Daniel op de grond op de eerste etage. Reanimatie mocht niet meer baten. S. bekende gelijk al haar vriend te hebben vermoord. Ze zou hem met een flink keukenmes hebben gestoken. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak woensdag huilde de eveneens Poolse vrouw voortdurend.

Nog meer wodka

Daniel en S. zouden die dag veel hebben gedronken, ze waren al om 5.00 uur in de ochtend begonnen. Een dag daarvoor was Daniel jarig geweest. 'Daniel wilde nog meer wodka gaan kopen. Maar ik wilde dit voorkomen', vertelde S. in de rechtbank. De twee kregen ruzie. Om te voorkomen dat Daniel naar buiten zou gaan, besloot S. zijn jas vies te maken met foundation en water in zijn schoenen te doen, aldus S.
'Hij zei daarna dat ik te ver was gegaan en maakte het uit. Ik schreeuwde tegen hem en heb mezelf aangekleed om uiteindelijk zelf wodka te gaan halen.' Toen S. weer thuis was, werd de ruzie bijgelegd waarna het drinken weer verder ging.
Forensisch rechercheurs deden onderzoek in het huis
Forensisch rechercheurs deden onderzoek in het huis © Regio15
Maar korte tijd later zou S. zich helemaal niet lekker voelen, meende ze woensdag. 'Mijn bloedsuikerspiegel daalde en verder weet ik eigenlijk niks meer. Ik ben flauwgevallen en toen ik wakker werd was ik helemaal alleen in het huis. Ik begon rond te lopen, probeerde Daniel te zoeken.' Daarna zou ze in paniek geraakt zijn, omdat ze dacht dat Daniel er toch vandoor was gegaan, vertelde ze verder.
'Ik dacht: ik heb er genoeg van en wilde mezelf ophangen in de badkamer.' Dat lukte niet. Ze wilde zichzelf vervolgens iets aandoen met een mes, waarvan ze zei niet te weten waar ze het vandaan had gepakt. 'Ik dacht: ik doe dat in de badkamer, omdat ik de vloer van de woonkamer niet vies wilde maken.'
'Help me, ze snijdt me met een mes'
Hierna zou ze een 'zwarte waas' hebben gezien, ze was bang en stak met het mes, aldus S. Nadat ze het mes naar eigen zeggen vooruit had gestoken, had ze pas door dat ze Daniel had geraakt. 'Ik trok het mes uit hem en probeerde hem nog te reanimeren', vertelt S. huilend. Ze zou naar haar huisgenoot hebben geroepen dat hij een ambulance moest bellen.
Volgens de verklaring van de huisgenoot was hij samen met Daniel even naar de supermarkt gegaan, waardoor er korte tijd niemand thuis was. 'Hij heeft niks gezegd over dat u daarvoor was flauwgevallen', zei de rechter woensdag. Eenmaal terug in de woning zouden Daniel en zijn huisgenoot opeens een gat in een deur hebben aangetroffen, een kapotte speaker op de grond, net als allerlei kleren.

Borderline en alcoholverslaving

De huisgenoot laadde de koelkast in met boodschappen en Daniel zou volgens hem naar boven zijn gelopen om S. te vragen waarom zijn kleren op de grond lagen. De huisgenoot verklaarde dat hij Daniel opeens hoorde schreeuwen: 'Help me, ze snijdt me met een mes', leest de rechter voor. Volgens S. klopt die versie niet. 'Nee, ik schreeuwde dat hij een ambulance moest bellen.' Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat S. borderline heeft en een alcoholverslaving. Ze wordt als verminderd toerekeningsvatbaar gezien.
Veel hulpdiensten kwamen naar de woning
Veel hulpdiensten kwamen naar de woning © Regio15
Een aantal Poolse familieleden van het slachtoffer was speciaal naar Nederland gereisd om de zitting woensdag bij te wonen en wilde gebruik maken van hun spreekrecht. 'Met één beweging nam ze zijn kostbaarste bezit weg: zijn leven. Ze had het recht niet. Ze hadden een relatie en deelden samen een leven', staat in een brief van Daniels moeder. 'Hoe kun je iemand vermoorden die van je houdt? De verdachte moet de zwaarste straf krijgen. Er is niets ergers voor een moeder dan de dood van een zoon.'
Ze vervolgde: 'De vraag is waarom? Waarom werd hem de kans ontnomen om gelukkig te zijn? Niemand kon geloven dat hij, een dag na zijn verjaardag, op zo’n wrede manier is gestorven.' Na de woorden van Daniels moeder draaide de verdachte zich nog huilend om. 'Ik wil mijn excuses aanbieden. Ik wilde het niet', zei ze weer huilend. 'Ik haat mezelf. Ik kan mezelf niet aankijken', aldus S.

Geen moord, wel doodslag

'We moeten het met het dossier doen', vertelde de officier van justitie over de verschillende verhalen. 'Aan het slachtoffer kunnen we het niet meer vragen.' Ze concludeerde dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor moord. Ze vond S. schuldig aan doodslag en eiste vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
De advocaat van S. pleitte er nog voor om haar direct met tbs te laten beginnen en één jaar gevangenisstraf te geven. Ook meende hij dat ze als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. S. zei als laatste nog: ‘Ik weet dat ik de tijd niet terug kan draaien, maar geef mij de kans om een nieuw leven te beginnen.' De rechtbank doet over twee weken uitspraak.