Complotdenker Micha Kat drie maanden langer vast

Bloemen op begraafplaats Vredehof in Bodegraven
Bloemen op begraafplaats Vredehof in Bodegraven © ANP
BODEGRAVEN-REEUWIJK - Complotdenker Micha Kat, die wordt verdacht van opruiing tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, blijft drie maanden langer vast in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten. Een datum voor de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak wordt binnenkort bekend, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.
Kat zat sinds de zomer van vorig jaar vast in een cel in Noord-Ierland en werd onlangs overgeleverd aan Nederland. Hij wordt verdacht van zes gevallen van opruiing. De man zou onder andere verantwoordelijk zijn voor opruiing tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.
Via een onlineplatform verspreidde Kat samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Een noodverordening moest de rust in de gemeente terug doen laten keren.

Rechtszaak tegen Twitter

Raatgever en Knevel zijn hiervoor al veroordeeld. In een andere procedure oordeelde de rechtbank al dat de drie complotdenkers een schadevergoeding van ruim 215.000 euro moeten betalen aan Bodegraven-Reeuwijk. Vrijdag dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding van de gemeente tegen Twitter. De gemeente eist dat Twitter een reeks berichten wist. Volgens de gemeente circuleren nog steeds tweets over zogenaamde pedofiele misdrijven in Bodegraven-Reeuwijk.