Fietser overlijdt na botsing tegen laadklep, chauffeur krijgt taakstraf

De fietser botste tegen de laadklep
De fietser botste tegen de laadklep © Regio15
DEN HAAG - Vrachtwagenchauffeur Huibert van de W. hoeft niet de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. De chauffeur liet in 2019 de laadklep naar beneden zakken op de hoek van de kruising van de Terletstraat en de Nunspeetlaan in Den Haag en nam nauwelijks veiligheidsmaatregelen op de losplaats. Een nietsvermoedende fietser botste zo tegen de laadklep op, raakte zwaargewond en overleed dagen later aan zijn verwondingen.
De laadklep van de verdachte bleek niet gekeurd en zou ook zijn afgekeurd omdat er geen veiligheidslampen op waren bevestigd. Daarnaast had de chauffeur geen pionnen neergezet rondom de losplaats. De 48-jarige fietser botste zo, zonder enige waarschuwing, op volle snelheid tegen de laadklep op en dat werd hem fataal.
Van de W. vertelde eerder in de rechtbank dat hij 'niet wist dat een laadklep ook gekeurd moest worden'. Ook waren de pionnen kort daarvoor gestolen, meende de chauffeur. 'Dat gebeurt vaak in Den Haag. Dan nemen ze ze gewoon mee', liet de veroordeelde toen weten.

Op zelfde plek al eerder ongeluk

De chauffeur zou volgens het Openbaar Ministerie een gewaarschuwd man zijn, omdat hij op nagenoeg dezelfde plek eerder al eens een zelfde soort ongeluk had veroorzaakt. Het OM eiste daarom zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Toch ging de rechtbank daar niet in mee, de rechtbank vond dat de verdachte slechts 'aanmerkelijke schuld' viel te verwijten en besloot dat hij 240 uur taakstraf moet uitvoeren.