Van stiekem naar de kappersschool tot wereldkampioen: 'Thuis moest ik altijd toneelspelen'

Monika legt de laatste hand aan het winnende kapsel in Parijs
Monika legt de laatste hand aan het winnende kapsel in Parijs © Monika Brinkman-Mączka
DEN HAAG - 'Het is niet te geloven, mijn droom is uitgekomen.' De Poolse kapster Monika Brinkman-Maczka leeft deze week op een roze wolk. De eigenaresse van de kapperszaak Hairspa Magna in Den Haag heeft meegedaan aan de OMC HairWorld in Parijs. Dit meerdaagse toernooi in de Franse hoofdstad geldt als het officieuze WK van de kapperswereld en Monika ging met maar liefst drie prijzen naar huis. Met het landenteam werd ze officieus wereldkampioen. Voor Monika dé bekroning dat ze haar droom altijd is blijven najagen, ook al wilde haar moeder niet dat ze de kappersopleiding ging doen.
Op de basisschool in de stad Szczecin was Monika al spelenderwijs met het haar van anderen bezig. 'Ik wist op jonge leeftijd al dat ik kapster wilde worden. Ik deed af en toe het haar van de directeur, maar niet iedereen kon dat waarderen.' Sindsdien wist de Poolse hoe haar toekomst eruit zou komen te zien. Al was ze zich niet bewust van de realiteit. 'Het opleidingsniveau van de kappersschool is in Polen heel hoog en mijn thuissituatie hielp ook niet mee om het vak goed te leren', vertelt ze.
De moeder van Monika zag haar liever naar de kledingschool gaan, omdat dat beter bij haar zou passen. Ze schreef zich wel in, maar ging stiekem naar de directeur van de kappersopleiding. Die gaf haar de kans om zich te bewijzen. En al snel bleek dat Monika geknipt was voor het vak. Tijdens haar opleiding aan de kappersschool moest ze thuis wel toneel spelen. 'Ik had een praktijk gevonden waar ik het vak kon leren en daar ben ik stiekem heen gegaan. Thuis heb ik tegen mijn moeder al die tijd gelogen dat ik naar de kledingschool ging.'

Moeilijke jeugd

Ondanks haar lastige jeugd studeerde ze af aan de kappersschool in Szczecin en ze rondde de pedagogische- en mastercursus af, waardoor ze nu ook studenten kan opleiden tot kapper. Haar eerste stappen in de 'kapperstoernooien' zette ze in 1996.
Als 17-jarig meisje vertegenwoordigde ze haar geboortestad tijdens het Open Junior Kampioenschap van Polen in de categorie bruidskapsels. Monika besloot om te gaan werken bij één van de meest exclusieve kapsalons in haar regio. In die periode ging ze geregeld als bezoeker naar het Wereldkampioenschap Kappers, de OMC HairWorld, die onder andere werd gehouden in Parijs, Milaan en Frankfurt.
De medailleoogst van Monika
De medailleoogst van Monika © Monika Brinkman-Mączka
In 2008 vertrok Monika naar Nederland en acht jaar later opende ze haar eigen kapsalon in de Haagse Zuidlarenstraat. Naast het knippen van klanten leert ze Poolse migranten het kappersvak. Meedoen aan het OMC HairWorld kwam toevallig op haar pad. 'We kregen twee keer bezoek van een Poolse meervoudige kampioene, Iwona Ostrowska, en zij nodigde mij uit om deel te nemen aan het officieuze WK van de kapperswereld in Parijs. Ik ben haar dankbaar dat ze mij bij het team wilde.'
De kapster was zelf niet bezig met deelname toen ze op een onverwacht moment het nieuws kreeg. 'Ik stond bij mijn oma in de woonkamer met een bloemetje toen ik werd gebeld. Ik werd door de Poolse bond genomineerd om naar de Franse hoofdstad te gaan.' De volgende stap was om een team met twee andere vrouwen te vormen. Uiteindelijk vormde ze met Iwona Ostrowska en Iza Bogucka team Polen in de landenwedstrijd.
De Poolse dames met hun winnende poppen
De Poolse dames met hun winnende poppen © Monika Brinkman-Mączka
Er deden in totaal 42 landen mee die elk hun eigen categorie kregen. Eerst stond het individuele toernooi op het programma en daarna de landenwedstrijd. De punten die elke deelnemer in het individuele toernooi kreeg telden ook mee voor de landenwedstrijd. Monika pakte twee bronzen medailles in het individuele toernooi.

Vizier op de toekomst

Tijdens de landenwedstrijd ging het er volgens Monika hard aan toe. 'De Italianen waren jaren niet te verslaan, maar tijdens de wedstrijd zagen ze dat we een bedreiging vormden. Ze probeerde ons uit de concentratie te halen, maar ik bleef rustig.' Het Poolse team werd wereldkampioen en Monika pakte hierdoor haar derde medaille en reisde met drie prijzen naar huis. Door haar prestaties werd ze uitgenodigd door de Poolse televisie voor een interview.
Doordat de Poolse van kleins af aan al vol zat met ambitie is dit door het resultaat in Parijs alleen maar gegroeid. 'Ik ben in Nederland officieel de eerste kapster die een wereldtitel heeft. Ik wil hiermee graag proberen om met een Nederlands team mee te doen aan het officieuze WK van de kapperswereld.' Ze hoopt dan ook dat dit een opstapje kan zijn om meer sponsors en geldschieters te vinden, waardoor er meer kappers en kapsters zich willen inschrijven voor dit soort competities. Het harde werken van Monika en het feit dat ze haar droom heeft gevolgd die in haar geboortestad Szczecin begon, laat zien dat niets onmogelijk is.