Willem-Alexander opent vernieuwd, super duurzaam en hypermodern provinciehuis

Willem Alexander opent het provinciehuis
Willem Alexander opent het provinciehuis © ANP
DEN HAAG - Met een scan van zijn koninklijke hand op de wand opende koning Willem-Alexander woensdag het vernieuwde Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Hypermodern, superlicht en uitermate duurzaam, dat zijn de belangrijkste kenmerken van het gebouw uit 1963, dat de afgelopen drie jaar volledig is gestript. 'Beretrots' is commissaris van de koning Jaap Smit op zijn nieuwe 'huiskamer van de provincie', zoals hij het noemt.
'Ik kwam na mijn vakantie terug in het nieuwe gebouw en ik was blij verrast', zegt Smit. 'Zo licht en modern, en ongelofelijk duurzaam. Dat begint er al mee dat we het gebouw niet hebben gesloopt maar zoveel mogelijk hebben hergebruikt.'
De grote vergaderzaal is verplaatst naar de straatkant, met uitzicht op het Malieveld. De oude Statenzaal is een ontvangstruimte geworden met een scherm van tientallen meters breed. Daarop werd ook de hand van de koning gescand, om maar te benadrukken hoe modern het gebouw is geworden.
© Omroep West

Uitzicht over Malieveld, zwaaien naar paleis

'Bovendien hebben we geen verwarming meer. Omdat we 's winters de kou opslaan die we 's zomers gebruiken om het gebouw te koelen, en met de warmte omgekeerd', aldus de trotse bewoner van misschien wel het meest duurzame overheidsgebouw van Nederland. De verbouwing vond plaats binnen de duur die ervoor stond en binnen het budget, een kleine 50 miljoen euro.
Het mooiste onderdeel van de verbouwing is toch wel het uitzicht vanaf de vernieuwde derde verdieping, onder een zwevend dak met – uiteraard - zonnepanelen. Waarvandaan koning Willem-Alexander aan het eind van zijn rondleiding even naar huis kon zwaaien.
© Omroep West