Westland wil geen crisisopvang asielzoekers: 'Armoe om op zoek te gaan naar plek'

WESTLAND - Wat het gemeentebestuur in Westland betreft komt er geen crisisopvang voor asielzoekers. De Westlandse fracties van D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie-SGP kwamen tijdens de raadsvergadering woensdagavond samen met een motie met daarin de opdracht om samen met opvangorganisatie COA te zoeken naar een geschikte opvanglocatie binnen de gemeente. Dat ging er niet in bij een meerderheid van de raadsleden: 'Het draagvlak is er in het Westland niet.'
De motie was een poging om in Westland voor het eerst asielzoekers op te vangen. Het is op dit moment nog de enige grote gemeente in Nederland die hier niets van moet weten. Wethouder Barend Rombout benadrukte tijdens het debat nog eens dat het ambtelijk apparaat al druk genoeg is met de huisvesting van arbeidsmigranten, Oekraïners en statushouders.
De initiatiefnemer van het idee, Benjamin Hofland (D66), vond dat het tijd was om actie te ondernemen vanwege de verschrikkelijke beelden uit Ter Apel. Ook de afgelopen week sliepen met enige regelmaat mensen buiten het terrein van Ter Apel.
'Teken van armoe'
De aanmeldlocatie zit nog steeds overvol. Daarom worden ook in onze regio mensen opgevangen in noodopvanglocaties. 'Het is verdrietig dat wij in dit opzicht achterblijven. Waar een wil is, is een weg', tekende CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer op.
Volgens de fracties van de LPF en Westland Verstandig is het 'een teken van armoe' om samen met het COA te zoeken naar een locatie voor crisisnoodopvang. Volgens Westland Verstandig zijn de problemen in Ter Apel over het dieptepunt heen. Hij vindt de motie dan ook een verkeerd signaal. 'Een blind paard kan zien dat deze motie het niet haalt. En dan zijn we het Westland opnieuw aan het beschadigen.'
Inzetten op opvang statushouders
De motie werd verworpen nadat de wethouder deze ook nog eens ontraadde. Wel vertelde de wethouder dat op het moment onderzocht wordt hoe het Westland op een andere manier bij kan dragen om de druk op de asielketen wat weg te nemen. 'We kijken bijvoorbeeld naar hoe de taakopgave van huisvesting van statushouders kan worden versneld', sluit Rombouts af.