Complete fractie 50Plus Zuid-Holland scheidt zich af en gaat door als Goud

Willem Bakx I
Willem Bakx I © Omroep West
DEN HAAG - De fractie van 50Plus in de Provinciale Staten stapt per direct over naar de nieuwe partij Goud. Dat zegt fractievoorzitter Willem Bakx in het TV West Nieuws. Met zijn fractiegenoot Jaap Haasnoot en het kersverse burgerstatenlid Geert Tomlow vertegenwoordigt hij voortaan de partij die deze week door onafhankelijk Tweede Kamerlid Liane den Haan (oud-50Plus) werd gepresenteerd.
'We willen een positief geluid voor ouderen', zegt Bakx. 'We zijn het al langer niet eens met de lijn die 50Plus voorstaat en hebben nu met Goud een kans om dat te laten horen. Vooral rond de eerstvolgende verkiezingen, die voor de Provinciale Staten in maart volgend jaar.'
Goud staat voor G(oed) Oud(er worden in Nederland). Den Haan zei bij de lancering dat het een 'niet populistische ouderenpartij' moet worden met een 'positief verhaal', links van de standpunten van 50Plus. Het programma wijkt maar op een paar punten af. 'Want dat had ik ook geschreven', zei Den Haan over het partijprogramma waarvoor zij vorig jaar nog als lijsttrekker de Tweede Kamerverkiezingen in ging. Ze kreeg ruzie over het loslaten van de absolute grens om de AOW met 65 jaar te laten ingaan. Anderhalve maand nadat zij als enig kamerlid voor 50Plus was geïnstalleerd verliet ze die partij om als eenpitter te blijven zitten.

PRDV werd ouderenpartij 50Plus

De partij 50Plus werd in 2009 opgericht als rechtsopvolger van PRDV. Dat staat voor Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, maar niet geheel toevallig ook voor de initialen van beoogd lijsttrekker Peter R. De Vries. Maar toen deze zichzelf te weinig gesteund voelde trok hij er de stekker uit.
Tenminste, dat dacht hij. Maar oprichter Jan Nagel, nooit vies van enig opportunisme en machtspolitiek (oud-VARA- en PvdA-coryfee en naast 50Plus oprichter van partijen als Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, PRDV en OokU) zette de partij voort als - uiteindelijk - de ouderenpartij 50Plus. Eerste lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Henk Krol.

Geplaagd door incidenten en afsplitsingen

50Plus kwam in 2011 voor het eerst in de Eerste Kamer dankzij een deal met de Onafhankelijke Senaatsfraktie (OSF), die wordt gevormd door de samenwerkende lokale partijen in gemeenteraden. Een jaar later kwam de partij onder Krol met twee zetels in de Tweede Kamer. De grootste omvang bereikte 50Plus daar in 2017, toen Krol in de Tweede Kamer vier zetels mocht vullen.
De partij werd geplaagd door meerdere incidenten en conflicten, onder meer rond de persoon van Krol, oprichter Nagel en voorzitter Geert Dales. Dat werkte ook door in de lokale politiek, zoals in Den Haag. Frans Hoynck van Papendrecht bezette in 2018 de ene raadszetel voor 50Plus maar stapte in 2020 over naar de Partij voor de Toekomst, opgericht door Tweede Kamerlid Henk Krol die zich na een ruzie van 50Plus had afgesplitst. Toen ook daar ruzie ontstond voegde Hoynck van Papendrecht zich in de gemeenteraad bij Hart voor Den Haag/Groep De Mos. Maar door teleurstelling over zijn lage kandidaatsnummer hield hij het ook daar niet lang uit.

'50Plus is en blijft mijn cluppie'

Opvallend detail is dat Hoynck van Papendrecht in 2020 zijn fractievertegenwoordiger Geert Tomlow - nu burgerstatenlid in Provinciale Staten, die ook meegaat naar Goud - de keuze liet om met hem mee te gaan naar de nieuwe partij. 'Ik ben door Frans voor de keuze gesteld om bij 50PLUS te blijven of om eventueel mee te gaan naar de nieuwe partij van Henk Krol', zo vertelde Tomlow toen aan Den Haag FM. 'Daarop heb ik gezegd dat 50PLUS mijn cluppie is en blijft.’ Tot 2022 dan.