Inspectie legt 39 schepen vast na afbreken giek waardoor Tara (12) omkwam

De giek van deze boot brak af
De giek van deze boot brak af © ANP
DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt 39 historische schepen aan de ketting vanwege het ontbreken van geldige papieren, meldt de dienst. De inspectie besloot de in totaal 250 schepen van de zogeheten Bruine Vloot te controleren vanwege het dodelijk ongeluk, waardoor de 12-jarige Haagse scholiere Tara om het leven kwam na het afbreken van een giek op een historisch zeilschip.
De giek van het schip brak op 31 augustus tijdens een zeilkamp op de Waddenzee als gevolg van houtrot af, meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onlangs. De ouders van Tara, die scholiere was op de het Dalton in Den Haag, hebben de rederij aansprakelijk gesteld. De Bruine Vloot kondigde al aan oude masten preventief op te ruimen.
ILT helpt de politie in het strafrechtelijke onderzoek naar het ongeval. De inspectie zegt verder alvast alle schepen van dezelfde maatschappij van het schip waarvan de giek afbrak te hebben gecontroleerd nog voordat het politie-onderzoek is afgerond, omdat bij een eerder ongeluk in 2016 een certificaat ook al niet in orde bleek.

Advocaat juicht ingreep Inspectie toe

Letselschadeadvocaat Herman Zandijk staat de ouders en familie van Tara bij en reageert: 'Het is een wettelijke plicht van rederijen om keuringscertificaten op orde te hebben. De Inspectie heeft de eigen verantwoordelijkheid genomen om het register na te kijken en een passieve houding te veranderen in een proactieve. En dat is alleen maar toe te juichen in het kader van het naleven van veiligheidsnormen, juist ter voorkoming van ongevallen zoals op 31 augustus.'