Rivierkreeftvallen uitgeprobeerd in Westland: 'Ze vreten letterlijk aan alles'

De rivierkreeften veroorzaken ecologische schade in de Westlandse wateren
De rivierkreeften veroorzaken ecologische schade in de Westlandse wateren © WOS
WESTLAND - Het Hoogheemraadschap van Delfland is deze week in het Westland begonnen met een proef om rivierkreeften te vangen met speciale vangmiddelen. Na vele testen bij de Wageningen Universiteit, is het nu tijd om de verschillende soorten rivierkreeftvallen in het echt uit te testen in de Westlandse wateren. 'Hopelijk kunnen wij volgend jaar 50 tot 100 vangmiddelen uitzetten om de kreeften te vangen', vertelt Wilco de Bruijne, projectleider en ecoloog van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Volgens De Bruijne zijn deze vangmiddelen hard nodig. 'De rivierkreeften brengen behoorlijk wat schade toe aan de kades en keringen. Daarnaast eten ze de viseitjes en de waterplanten, ze vreten letterlijk aan alle planten en dieren in de watergangen', somt de ecoloog op. 'Dus ze veroorzaken gewoon ecologische schade', zegt De Bruijne tegen mediapartner WOS.
Daarom werd er in 2020 een heuse 'rivierkreeften-challenge' uitgeschreven. Ruim honderd mensen stuurden hun idee in om het beestje op zo'n effectief mogelijke manier te vangen. 'Er zijn heel leuke inzendingen binnengekomen van scholieren, studenten en inwoners van het Westland. Maar bijvoorbeeld ook van professionals', vertelt De Bruijne.

Alleen kreeften en geen vissen

Uit al deze ideeën zijn nu drie prototypes uitgewerkt. 'Daarbij hebben wij specifiek gekeken of wij vangmiddelen kunnen maken die alleen kreeften vangen en geen bijvangst van andere vissen opleveren', voegt de ecoloog toe. Deze drie prototypes zijn de afgelopen weken uitvoerig getest bij de Wageningen Universiteit. 'We hebben van ieder vangmiddel nu vijftien exemplaren getest. Deze week gaan wij in het Westland van iedere prototype nog drie uitzetten', zegt De Bruijne.
Hoogheemraadschap probeert rivierkreeftvallen uit in Westland
Maar hoe zien die vangmiddelen er dan uit? 'We hebben een prototype die rond is en ingangen aan alle kanten van de val heeft. Daardoor kan de rivierkreeft er van alle kanten in kruipen', legt de ecoloog uit. 'De andere is meer piramidevormig. Daarbij kruipen de dieren tegen de zijkant omhoog en valt hij bovenaan de piramide in de val', gaat hij verder.
En hoe zorg je er dan voor dat zo'n kreeft ook daadwerkelijk in de val loopt? 'Dat doen wij door pallets in de vangmiddelen te plaatsen. Deze pallets worden gebruikt als visvoer en lossen langzaam op in het water. Dat trekt kreeften aan waardoor ze in de boxen kruipen', vertelt De Bruijne.
Er zijn verschillende prototypes die getest worden
Er zijn verschillende prototypes die getest worden © WOS
Ondanks dat er nog veel getest moet worden met de vangmiddelen, ziet de ecoloog van het Hoogheemraadschap van Delfland de toekomst van de rivierkreeftvallen positief in. 'Deze winter gaan wij de resultaten bekijken. Volgend jaar willen wij dan eigenlijk 50 tot 100 van deze vangmiddelen echt gaan gebruiken om de kreeften te vangen.'