Vrouw (19) verdacht van oplichten tientallen bejaarden voor duizenden euro's

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 19-jarige vrouw uit Scheveningen wordt ervan beschuldigd dat ze tientallen hoogbejaarden door heel Nederland heeft bestolen voor in totaal tienduizenden euro’s. De oudste slachtoffers van de fraude zijn tussen de 91 en 95 jaar oud. Er zijn vooralsnog geen medeverdachten opgepakt, maar het Openbaar Ministerie (OM) sluit niet uit dat ze heeft samengewerkt met anderen.
Isabel R. ging volgens het OM van maart tot en met juni op zeer geraffineerde wijze te werk. Eerst werden de doelwitten gebeld door een zogenaamde medewerker van PostNL of ABN AMRO. Die kondigde aan dat er iemand bij de bejaarde thuis zou langskomen om een pakketje of brief af te leveren.
Kort daarna ging de deurbel en stond er inderdaad iemand voor de deur met het pakketje. Voordat die zending kon worden overhandigd moesten de slachtoffers wel een kleine betaling verrichten van bijvoorbeeld 1 cent. Daarvoor moesten de ouderen alleen even hun pinpas op een mobiele telefoon leggen en hun pincode intoetsen.

Onbruikbare cadeaukaarten

Bij deze truc wist de dader ongemerkt de pinpas om te wisselen voor een ander exemplaar, dat werd teruggeven aan de slachtoffers. Niet veel later werden met de ontfutselde passen en pincodes de bankrekeningen voor duizenden euro's geplunderd. Bij elkaar zou de 19-jarige R. zo'n 40.000 euro van de ouderen hebben gepikt. De slachtoffers wonen in Delft, Zoetermeer, Rijswijk, Den Haag, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Amsterdam en Eindhoven. In de pakketjes of brieven zat een waardeloze inhoud, zoals onbruikbare cadeaukaarten.
De jonge vrouw uit Scheveningen moest aanvankelijk donderdag voor het eerst in de Rotterdamse rechtbank verschijnen, maar die zogeheten pro-formazitting bleek overbodig. Onlangs werd R. voorlopig onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Ze mag zo haar proces in vrijheid afwachten. De advocaat van R. wilde donderdag niet reageren. Daarnaast is het nog onduidelijk wanneer de echte rechtszaak plaatsvindt.