Drugsbende met schuilnamen 'strandjutter' en 'zure haring' hangt celstraf boven het hoofd

Cocaïne
Cocaïne © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot twaalf jaar tegen vermeende leden van een drugsbende uit Scheveningen en Duindorp die via koeriersdienst DHL grote hoeveelheden cocaïne naar Engeland verzonden zou hebben. De hoogste strafeis viel donderdag tegen de 39-jarige Donny H. en de 38-jarige Tonny K. Volgens het OM vervulde het duo 'Tonny en Donny' uit Duindorp een leidinggevende rol bij de drugstransporten.
De zaak tegen de verdachten kwam aan het rollen door de hack van de criminele berichtenservice EncroChat. De politie vond tussen de miljoenen berichten ook versleutelde appberichten van 'zure haring' en 'Scheveningen', de schuilnamen die Tonny en Donny zouden hebben gebruikt op hun cryptotelefoon.
Uit de berichten die zij daarmee verzonden, trokken de rechercheurs de conclusie dat de verdachten een drugslijn vanuit Scheveningen hadden opgezet naar Engeland. De pakketten werden op pallets aangeboden bij DHL. Onbekend met de inhoud van de lading, leverde het internationale koeriersbedrijf de pallets af bij een opslagruimte in Oldbury, waar Engelse criminelen de cocaïne weer kwamen ophalen.

16.000 kilo cocaïne

Het OM gaat ervan uit dat de drugslijn 'jarenlang' heeft bestaan. 'Er is alles bij elkaar 16.000 kilo cocaïne mee verzonden', betoogde de officier van justitie donderdag bij de Haagse rechtbank. In mei 2020 zouden er vanuit een bedrijf aan de Scheveningse haven drie transporten met cocaïne van in totaal ruim 800 kilo naar Engeland gegaan zijn. Voor die drie transporten eiste het OM donderdag tegen Tonny en Donny twaalf jaar cel.
De eigenaar van het bedrijf aan de Scheveningse haven, de 60-jarige Rene van den B., zou acht jaar de cel in moeten. Zijn neef, de 53-jarige Michel van den B., verdient volgens het OM een celstraf van tien jaar. Hij zou een bemiddelende rol hebben gespeeld bij de drie transporten. Bovendien heeft hij geprobeerd een eigen drugslijn vanuit Colombia op te zetten, aldus het OM.

Verpakken in printertoners

Dan was er donderdag nog een strafeis van tien jaar tegen de 45-jarige Ylber H. uit Waddinxveen, die cocaïne voor de transporten naar Engeland leverde. De 33-jarige Melvin S. uit Den Haag hoorde een eis van zeven jaar cel, omdat hij cocaïne in het Scheveningse bedrijf verpakt zou hebben in printertoners.
Ook werd er zes jaar cel geëist tegen een 43-jarige Engelsman, die kwam kijken of de zaken wel goed liepen in Scheveningen. Verder zou de 28-jarige Quinten L. uit Den Haag vijf jaar de cel in moeten voor onder meer het vervoer van cocaïne. De 31-jarige Dennis K. kreeg een eis van 3,5 jaar cel vanwege onder meer witwassen.

Schuilhouden in Dubai

Verschillende verdachten, waaronder Tonny K., beriepen zich eerder deze week tijdens ondervragingen door de rechtbank op hun zwijgrecht. Donny H. ontkende drugstransporten georganiseerd te hebben, maar zei wel 'meegedacht' te hebben met de organisatie. Volgens het OM is, naast het duo Tonny en Donny, de 37-jarige Jerry den D. een van de leiders van de drugsbende. Hij zou zich schuilhouden in Dubai. Volgende week komen de advocaten van de verdachten aan het woord.