FNV dreigt met nieuwe acties streekvervoer

Chauffeurs staken op de Koekamp in Den Haag
Chauffeurs staken op de Koekamp in Den Haag © ANP
REGIO - Vakbond FNV heeft vrijdag tijdens een manifestatie met honderden buschauffeurs op de Koekamp in Den Haag de werkgevers opgeroepen om 'verder te praten over een goede cao'. Dat moet binnen vijf weken gebeuren, anders volgt een driedaagse staking in het streekvervoer.
Dat zei FNV-bestuurder Marijn van der Gaag op de manifestatie. De bijeenkomst wordt gehouden op de dag dat op initiatief van de FNV een landelijke staking is in het streekvervoer. De bond pleit onder meer voor hogere lonen, meer personeel en vermindering van de werkdruk.
Onder de getroffen vervoerders in onze regio vallen onder meer EBS en Arriva. EBS meldt dat in Den Haag slechts 30 procent van de bussen rijdt. En in plaatsen als Den Hoorn en Zoetermeer 50 procent. Arriva noemt geen aantallen. Wie toch met de bus moet kan het beste van tevoren via de reisplanner checken of deze ook echt vertrekt.
Van der Gaag constateert dat de animo om te staken groot is. Hij wijst erop dat in het streekvervoer ongeveer 13.000 mensen werken, van wie er 6000 lid van de FNV zijn. 'Als de 3000 FNV-leden die moeten werken vrijdag gaan staken is dat het maximum. Het betekent dat de actiebereidheid groot is.' Volgens hem zijn er ook mensen die niet hoeven te werken vrijwillig aanwezig op de Koekamp.

'Werknemers trekken aan kortste eind'

Na de speeches van Van der Gaag en andere sprekers werd geklapt en gefloten. Ook zwaaiden de actievoerders met FNV-vlaggen.
FNV-voorzitter Tuur Elzinga zei dat de bond doorgaat met acties tot er een goede cao ligt. In zijn toespraak richtte hij zich ook tot de werkgevers en politici. 'De aanbestedingen - waar de overheid verantwoordelijk voor is - maakt het dat werknemers al jaren aan het kortste eind trekken. Winstgevendheid staat voorop, niet meer de kwaliteit. De concurrentie is hoog, vervoersbedrijven bieden zich te goedkoop aan en de medewerker betaalt de prijs. Een pervers systeem.'

Dienstregelingen

Volgens Van der Gaag wordt vrijdag vanwege de staking zo'n 70 procent van de dienstregelingen in het streekvervoer niet gereden. Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), weerspreekt dat. Volgens hem wordt 20 tot 30 procent van de ritten niet uitgevoerd.