Zwaaien naar Amalia en andere hoogtepunten, lees en kijk terug hoe Prinsjesdag verliep

DEN HAAG - Vele duizenden mensen waren dinsdag op Prinsjesdag in Den Haag om naar de Glazen Koets met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia te kijken. Voor het eerst sinds 2019 mochten er weer mensen langs de route staan. In 2020 en 2021 mocht dat niet vanwege de coronapandemie. In dit blog hielden we je op de hoogte van de eerste Oranjefan tot het zwaaien naar Amalia bij de balkonscène.
De hoofdpunten:
- In Den Haag is een noodbevel van kracht vanwege boerenprotest tijdens Prinsjesdag
- Voor het eerst is kroonprinses Amalia aanwezig bij Prinsjesdag
- Troonrede koning Willem-Alexander: 'Pijnlijk dat mensen moeite hebben hun rekeningen te betalen'
- Opvallend veel boegeroep en gefluit tijdens rijtoer Prinsjesdag
- De hoedjes zijn feestelijk en vaak met een politieke betekenis
Publiek in Den Haag geniet na van zonnige Prinsjesdag
Na de rijtoer, troonrede en balkonscène zit Prinsjesdag 2022 erop. Het meeste publiek vertrekt weer uit de stad en kijkt terug op een zonnige Prinsjesdag. 'Ik vond het geweldig vandaag', zegt een man die volledig in het oranje is gekleed. 'En toevallig zwaaide Amalia ook nog naar mij, dus ik kon nog terug zwaaien', vertelt hij vrolijk.
Publiek in Den Haag geniet na van Prinsjesdag
Zwaaien naar Amalia bij balkonscène
De troonrede die koning Willem-Alexander voorlas, is de langste troonrede tot nu toe. De troonrede van dit jaar was op papier 2838 woorden lang, dat is bijna 300 woorden langer dan vorig jaar.
In de troonrede, die overigens wordt geschreven door de ministers en de premier, vertelde de koning dat het 'pijnlijk' is dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van de rekeningen. Ook noemde hij het 'zorgwekkend' dat mensen 'in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur.'
Na afloop is de familie weer in de Glazen Koets gestapt. Daar aangekomen volgde de traditionele balkonscène waar het publiek reikhalzend naar uitkeek.

Publiek kijkt uit naar Glazen Koets
Terwijl de Glazen Koets de route naar Koninklijke Schouwburg aflegt, doen veel mensen langs de route hun best om een glimp van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia op te vangen. 'Ik ben benieuwd wat Máxima aan heeft', zegt een vrouw vrolijk. Ook de allerkleinsten in het publiek zwaaien fanatiek als de koets langsrijdt. 'Kijk, dat is de koning!', zegt een moeder enthousiast tegen haar kind op de arm.
Publiek kijkt uit naar Glazen Koets
Het groeten van het vaandel
Om 13.00 uur vertrekt vanaf Paleis Noordeinde de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg. Traditiegetrouw groeten de koning, koningin en kroonrpinses het vaandel voor ze in de koets stappen.
Omgekeerde vlaggen en protest
Tijdens de rijtoer door Den Haag is op meerdere plekken luid protest te horen geweest. Verschillende groepen maken door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Daarnaast waren op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek.

Spanning langs de route
Langs de route van de Glazen Koets is het behoorlijk druk en begint de spanning te stijgen. 'Het is mooi weer, dus we dachten: we gaan even kijken', zegt een vrouw achter de dranghekken. 'En we mogen weer na twee jaar', zegt een andere vrouw enthousiast.
Spanning langs de route van de Glazen Koets
Landelijke Eenheid te paard staat klaar
Ook de politieagenten van de Landelijke Eenheid te paard waren vanochtend vroeg uit de veren om de paarden op te zadelen en de trompetten op te poetsen.
Kijk hier hoe het er vanochtend in de stal aan toe ging:
Landelijke Eenheid te paard staat klaar voor Prinsjesdag
Hoedjesparade
De Kamerleden zitten klaar in de Koninklijke Schouwburg. Het was een ware hoedjesparade die langskwam.
De laatste voorbereidingen
De plastic beschermhoes wordt inmiddels van de rode loper gehaald bij de Koninklijke Schouwburg, de rijtoer gaat bijna beginnen.
Het is druk langs de route
Met nog ruim een uur voordat de rijtoer om 13.00 uur begint, is het langs de route steeds drukker aan het worden. De tribunes stromen vol en rond de Koninklijke Schouwburg staan steeds meer mensen. Rond het middaguur zal de militaire erewacht zich opstellen en komen de Kamerleden vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg. Om 12.45 uur moet iedereen op zijn of haar plek zitten.

Militairen maken zich klaar in ADO-stadion
Al jarenlang fungeert het stadion van ADO Den Haag als logistieke basis voor Prinsjesdag. Ruim 2000 militairen vertrekken vanuit het Forepark richting de binnenstad voor de jaarlijkse troonrede op het Binnenhof. Het officiële 'intreden van de vaandels' vindt plaats op de heilige grasmat van ADO Den Haag.
Militairen maken zich klaar in ADO-stadion
Mbo'ers stylen ministers en Kamerleden voor Prinsjesdag
Zonder make-up en met het haar nog in de war komen Tweede Kamerleden en ministers binnen in een kapsalon in Den Haag. Het is een jaarlijkse traditie dat mbo-leerlingen de make-up en het haar verzorgen van de bewindslieden.
Kijk hier hoe het er vanochtend aan toe ging:
Zo worden ministers en Kamerleden 'mooi gemaakt' voor Prinsjesdag
Kerkdienst voor Prinsjesdag
Traditioneel is er voor aanvang van de vergadering der Staten-Generaal een kerkdienst.
Paarden onderweg naar Den Haag
Prinsjesdag en muziek
Traditioneel is er veel muziek bij Prinsjesdag, en daar hoort ook het zogenoemde 'trommelpaard'bij. Paukenpaard Bobby is een vaste waarde tijdens de rijtoer.
Kaag met koffertje
Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de stukken getekend voor de Tweede Kamer op Prinsjesdag. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering. Minister Kaag en de staatssecretarissen presenteren de Miljoenennota en het Belastingplan.
Oranjefans bij Koninklijke Schouwburg
De eerste Oranjefans hebben zich verzameld bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar de troonrede dit jaar wordt voorgelezen. Ongeveer twintig mensen, sommigen in oranje kleding, staan klaar bij de hekken om niks vanPrinsjesdag te hoeven missen.
Zo staan Amira en Ilonka Perfors uit Harderberg al sinds 07.15 uur bij de ingang. 'Dit is de derde keer dat we hier zijn. In 2018 waren we er voor het eerst. Voor de grap wilden we kijken hoe het is, het een keer meemaken. We vonden het zo leuk dat we het jaar erop weer zijn gegaan', zegt Amira.
'Het is echt een beetje verslavend. We dachten eerst, dit jaar slaan we wel over. Maar Amalia komt nu voor het eerst mee, dus daar wil je toch weer bij zijn. Het is echt een historisch momentje', aldus Ilonka. 'En al die hoedjes, en als ze met de koets rijden, die tradities van vroeger, dat vinden we toch heel leuk om te zien.'

Militairen in Bingoal Stadion Den Haag
De officiële ceremonie van Prinsjesdag start straks in het stadion van ADODenHaag met het intreden van de vaandels. Militairen van alle soorten en maten trekken hun mooiste pak aan en oefenen nog voor de laatste keer de mars.
Politiek statement met kleding
Veel politica willen met hun kleding een statement maken tijdens Prinsjesdag.
Bussen met gasten onderweg naar Den Haag
Langs de route van de rijtoer staat ook een burgerdeputatie opgesteld. Daarvoor komen onder andere vrijwilligers uit de provincie Overijssel met 110 mensen in een bus naar Den Haag.
Eerste oranjefans bij Paleis Noordeinde
Oranjefan in hart en nieren Johan Vlemmix staat alweer klaar bij Paleis Noordeinde. Hij heeft een gouden beeld bij zich voor prinses Amalia en hoopt dit persoonlijk aan haar te kunnen overhandigen.
De eerste hoedjes worden onthuld
Hoedjes en Prinsjesdag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op Twitter worden de eerste foto's gedeeld van de hoofddeksels.
Noodbevel en boerenprotest in Den Haag

Majoor Dekker rijdt al 17 jaar mee
Majoor René Dekker is al 17 jaar te paard betrokken bij de stoet als militair. Dat is best uniek te noemen, want veel militairen willen maar wat graag meelopen met de koets tijdens Prinsjesdag. Voor hemzelf is het dan ook een jongensdroom om dit al jaren te doen. 'Toen ik klein was ging ik naar Londen, toen zijn we gaan kijken bij de Horse-carts. Toen dacht ik: dit wil ik ook. Het is ook echt een eervolle job.'
'Ik doe het nu al vijftien jaar te paard, maar het is de zeventiende keer dat ik op kom, dus dat ik word opgeroepen', vertelt de Majoor. Twee jaar van die zeventien ging de tocht door Den Haag vanwege corona niet door, maar hij bleef toch wel oefenen met de militairen en stond daarna ook klaar om op te draven. 'Die jaren zijn we wel in gereedstelling gebracht, we moesten dan ook vijfmaal per jaar trainen voor de dag. Maar tot een tocht te paard kwam het toen niet.'
Traditionele schriktraining voor paarden Prinsjesdag dit jaar zonder rookbommen
Protestvlag mag, maar niet aan gemeente-eigendom
Mensen die uit protest met een omgekeerde vlag langs de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag willen gaan staan, mogen dat doen, het valt onder de vrijheid van meningsuiting. Maar als een groep het doet, telt het als een onaangekondigde demonstratie, en het kan zijn dat agenten ze dan vragen om naar een speciale plek daarvoor te gaan. Dat laat de gemeente Den Haag maandag weten.
Volgens een gemeentewoordvoerder mogen omgekeerde vlaggen sowieso niet worden vastgemaakt aan gemeentelijke eigendommen. Dat zijn bijvoorbeeld bankjes, lantaarnpalen, bomen en paaltjes langs de weg. Die vlaggen zullen worden weggehaald.
De route en andere dingen die je moet weten
De route van Prinsjes dag is dit jaar net wat anders, omdat de vergadering der Staten-Generaal dit jaar in de Koninklijke Schouwburg plaatsvindt. Alles over de route vind je hier, net als andere dingen die je moet weten over Prinsjesdag.

Het weer op Prinsjesdag: 'Hoedjes waaien niet weg'
Het wordt een zonnige dag met weinig wind. 'Lekker weer voor eind september', aldus weerman Huub Mizee. En ook je hoedje zal niet zomaar afwaaien.
Het hele weerbericht voor Prinsjesdag lees je hier.
Eerste Prinsjesdag kroonprinses Amalia
'Prinsjesdag is een belangrijk moment voor prinses Amalia, de wereld kijkt mee.' Kroonprinses Amalia is deze derde dinsdag van september voor het eerst aanwezig zijn bij de opening van de vergadering der Staten-Generaal. Waar moet de 18-jarige Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau zoals ze voluit heet, op letten en rekening mee houden? We staken ons licht op bij de Wassenaarse kenner van etiquette, Anne-Marie van Leggelo.
Dit zijn tradities en etiquettes waar Amalia bij Prinsjesdag rekening mee moet houden
Drie koninginnen, een koningin-regentes en vier koningen gingenAmalia voor. Wat droeg men naar de opening van de Staten-Generaal?