Zwaaien naar Amalia en andere hoogtepunten, lees en kijk terug hoe Prinsjesdag verliep

Balkonscéne Prinsjesdag 2022
Balkonscéne Prinsjesdag 2022 © ANP
DEN HAAG - Vele duizenden mensen waren dinsdag op Prinsjesdag in Den Haag om naar de Glazen Koets met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia te kijken. Voor het eerst sinds 2019 mochten er weer mensen langs de route staan. In 2020 en 2021 mocht dat niet vanwege de coronapandemie. In dit blog hielden we je op de hoogte van de eerste Oranjefan tot het zwaaien naar Amalia bij de balkonscène.

De hoofdpunten:

  • In Den Haag is een noodbevel van kracht vanwege boerenprotest tijdens Prinsjesdag
  • Voor het eerst is kroonprinses Amalia aanwezig bij Prinsjesdag
  • Troonrede koning Willem-Alexander: 'Pijnlijk dat mensen moeite hebben hun rekeningen te betalen'
  • Opvallend veel boegeroep en gefluit tijdens rijtoer Prinsjesdag
  • De hoedjes zijn feestelijk en vaak met een politieke betekenis
Protest Prinsjesdag 2022
Protest Prinsjesdag 2022 © Omroep West

Spanning langs de route

Langs de route van de Glazen Koets is het behoorlijk druk en begint de spanning te stijgen. 'Het is mooi weer, dus we dachten: we gaan even kijken', zegt een vrouw achter de dranghekken. 'En we mogen weer na twee jaar', zegt een andere vrouw enthousiast.
Spanning langs de route van de Glazen Koets

Landelijke Eenheid te paard staat klaar

Ook de politieagenten van de Landelijke Eenheid te paard waren vanochtend vroeg uit de veren om de paarden op te zadelen en de trompetten op te poetsen.
Kijk hier hoe het er vanochtend in de stal aan toe ging:
Landelijke Eenheid te paard staat klaar voor Prinsjesdag

Hoedjesparade

De Kamerleden zitten klaar in de Koninklijke Schouwburg. Het was een ware hoedjesparade die langskwam.

De laatste voorbereidingen

De plastic beschermhoes wordt inmiddels van de rode loper gehaald bij de Koninklijke Schouwburg, de rijtoer gaat bijna beginnen.

Het is druk langs de route

Met nog ruim een uur voordat de rijtoer om 13.00 uur begint, is het langs de route steeds drukker aan het worden. De tribunes stromen vol en rond de Koninklijke Schouwburg staan steeds meer mensen. Rond het middaguur zal de militaire erewacht zich opstellen en komen de Kamerleden vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg. Om 12.45 uur moet iedereen op zijn of haar plek zitten.
Toeschouwers bij Prinsjesdag 2022
Toeschouwers bij Prinsjesdag 2022 © Omroep West

Militairen maken zich klaar in ADO-stadion

Al jarenlang fungeert het stadion van ADO Den Haag als logistieke basis voor Prinsjesdag. Ruim 2000 militairen vertrekken vanuit het Forepark richting de binnenstad voor de jaarlijkse troonrede op het Binnenhof. Het officiële 'intreden van de vaandels' vindt plaats op de heilige grasmat van ADO Den Haag.
Militairen maken zich klaar in ADO-stadion

Mbo'ers stylen ministers en Kamerleden voor Prinsjesdag

Zonder make-up en met het haar nog in de war komen Tweede Kamerleden en ministers binnen in een kapsalon in Den Haag. Het is een jaarlijkse traditie dat mbo-leerlingen de make-up en het haar verzorgen van de bewindslieden.
Kijk hier hoe het er vanochtend aan toe ging:
Zo worden ministers en Kamerleden 'mooi gemaakt' voor Prinsjesdag

Kerkdienst voor Prinsjesdag

Traditioneel is er voor aanvang van de vergadering der Staten-Generaal een kerkdienst.

Paarden onderweg naar Den Haag

Prinsjesdag en muziek

Traditioneel is er veel muziek bij Prinsjesdag, en daar hoort ook het zogenoemde 'trommelpaard'bij. Paukenpaard Bobby is een vaste waarde tijdens de rijtoer.

Kaag met koffertje

Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de stukken getekend voor de Tweede Kamer op Prinsjesdag. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering. Minister Kaag en de staatssecretarissen presenteren de Miljoenennota en het Belastingplan.

Oranjefans bij Koninklijke Schouwburg

De eerste Oranjefans hebben zich verzameld bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar de troonrede dit jaar wordt voorgelezen. Ongeveer twintig mensen, sommigen in oranje kleding, staan klaar bij de hekken om niks vanPrinsjesdag te hoeven missen.
Zo staan Amira en Ilonka Perfors uit Harderberg al sinds 07.15 uur bij de ingang. 'Dit is de derde keer dat we hier zijn. In 2018 waren we er voor het eerst. Voor de grap wilden we kijken hoe het is, het een keer meemaken. We vonden het zo leuk dat we het jaar erop weer zijn gegaan', zegt Amira.
'Het is echt een beetje verslavend. We dachten eerst, dit jaar slaan we wel over. Maar Amalia komt nu voor het eerst mee, dus daar wil je toch weer bij zijn. Het is echt een historisch momentje', aldus Ilonka. 'En al die hoedjes, en als ze met de koets rijden, die tradities van vroeger, dat vinden we toch heel leuk om te zien.'
In de zaal worden de laatste voorbereidingen getroffen
In de zaal worden de laatste voorbereidingen getroffen © Omroep West

Militairen in Bingoal Stadion Den Haag

De officiële ceremonie van Prinsjesdag start straks in het stadion van ADODenHaag met het intreden van de vaandels. Militairen van alle soorten en maten trekken hun mooiste pak aan en oefenen nog voor de laatste keer de mars.

Politiek statement met kleding

Veel politica willen met hun kleding een statement maken tijdens Prinsjesdag.

Bussen met gasten onderweg naar Den Haag

Langs de route van de rijtoer staat ook een burgerdeputatie opgesteld. Daarvoor komen onder andere vrijwilligers uit de provincie Overijssel met 110 mensen in een bus naar Den Haag.

Eerste oranjefans bij Paleis Noordeinde

Oranjefan in hart en nieren Johan Vlemmix staat alweer klaar bij Paleis Noordeinde. Hij heeft een gouden beeld bij zich voor prinses Amalia en hoopt dit persoonlijk aan haar te kunnen overhandigen.

De eerste hoedjes worden onthuld

Hoedjes en Prinsjesdag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op Twitter worden de eerste foto's gedeeld van de hoofddeksels.

Noodbevel en boerenprotest in Den Haag

Op verschillende plekken in en om Den Haag heeft de politie boeren met trekkers tegengehouden. De boeren willen van zich laten horen op Prinsjesdag. In Den Haag is een noodbevel van kracht 'wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag.'
Route Glazen Koets 2022
Route Glazen Koets 2022 © Omroep West

Het weer op Prinsjesdag: 'Hoedjes waaien niet weg'

Het wordt een zonnige dag met weinig wind. 'Lekker weer voor eind september', aldus weerman Huub Mizee. En ook je hoedje zal niet zomaar afwaaien.
Het hele weerbericht voor Prinsjesdag lees je hier.

Eerste Prinsjesdag kroonprinses Amalia

'Prinsjesdag is een belangrijk moment voor prinses Amalia, de wereld kijkt mee.' Kroonprinses Amalia is deze derde dinsdag van september voor het eerst aanwezig zijn bij de opening van de vergadering der Staten-Generaal. Waar moet de 18-jarige Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau zoals ze voluit heet, op letten en rekening mee houden? We staken ons licht op bij de Wassenaarse kenner van etiquette, Anne-Marie van Leggelo.
Dit zijn tradities en etiquettes waar Amalia bij Prinsjesdag rekening mee moet houden
Drie koninginnen, een koningin-regentes en vier koningen gingenAmalia voor. Wat droeg men naar de opening van de Staten-Generaal?