Meer neerslag en minder verdamping: wateraanvoer in regio wordt stopgezet

De Oude Rijn bij Bodegraven krijgt, nadat de stromingsrichting is omgekeerd, water uit de Leidsche Rijn
De Oude Rijn bij Bodegraven krijgt, nadat de stromingsrichting is omgekeerd, water uit de Leidsche Rijn © ANP
REGIO - De hoeveelheid extra zoetwater dat onze regio sinds juli dit jaar krijgt, wordt langzaam geminderd. De komende twee maanden wordt de zoetwatertoevoer stapsgewijs afgebouwd. Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer werd er zoetwater uit andere rivieren naar de regio gehaald. Nu er weer neerslag valt, is een omslagpunt bereikt. Dat laat het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.
Sinds 18 juli dit jaar krijgt West-Nederland extra zoetwater van andere rivieren. Die aanvoer van water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek was nodig om de droogte tegen te gaan. Nu er weer meer neerslag valt, is die aanvoer niet meer nodig. Daarnaast hebben we steeds minder lichturen per dag nu we het najaar in gaan, waardoor er minder verdamping plaatsvindt.
Ondanks dat er meer regen is gevallen, is er nog steeds sprake van een neerslagtekort, stelt het Hoogheemraadschap. Daarom worden zeer droogtegevoelige dijken komende tijd nog steeds extra geïnspecteerd. De inspecties gaan door totdat het neerslagtekort op een 'aanvaardbaar niveau' is gekomen.

Kwaliteit van plassen en rivieren achteruit

Doordat het de afgelopen periode erg droog was, daalde de waterstand in de grote rivieren. Hierdoor konden de rivieren zoutwater dat binnenstroomt vanuit de Noordzee niet tegenhouden. Dat zoute zeewater stroomt door de aanhoudende droogte dus steeds meer landinwaarts. Door de hoge temperaturen van afgelopen zomer kon er ook nog eens veel oppervlaktewater verdampen. De hoeveelheid zoetwater werd steeds minder, en de plassen en rivieren in onze regio werden steeds zouter.
De maatregel van het Hoogheemraadschap werd genomen om verzilting tegen te gaan. Als het water in onze regio zouter blijft worden, is dat schadelijk voor de natuur en de teelt.