Oppositie kritisch op Haags coalitieakkoord: van 'knock out voor burger' tot 'slappe hap'

De gemeenteraad van Den Haag
De gemeenteraad van Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad reageren kritisch op het coalitieakkoord dat vrijdag is gepresenteerd. Vooral de lastenverzwaringen voor de inwoners komen in bijna alle reacties terug. Het coalitieakkoord van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA is vrijdagmiddag gepresenteerd.
Hart voor Den Haag trekt fel en kritisch van leer tegen het akkoord met de naam 'Voor een stad die tegen een stootje kan'. De grootste partij in de gemeenteraad noemt het akkoord 'een knock out voor de Haagse bevolking'. Daarmee doelt Richard de Mos op de lastenverzwaringen die in het akkoord staan: 'De afvalstoffenheffing en rioolheffing omhoog, parkeertarieven omhoog en het voornemen om in alle wijken de auto met invoering van betaald parkeren een ordinaire melkkoe te laten zijn. Ook de OZB gaat omhoog. Dit college heeft alles weg van incassobureau Binnen zonder Kloppen.'
Daarnaast is Hart voor Den Haag verontwaardigd dat ze het woord 'bevolkingsgroei' niet kunnen terugvinden in het akkoord, terwijl dat volgens Hart voor Den Haag een speerpunt zou moeten zijn.
'Opgewarmd prakje' en 'hap-snap-snelle-hap': oppositiepartijen kritisch op Haags coalitieakkoord

'Cadeautjes voor de achterban'

Ook de Partij voor de Dieren hekelt de lastenverzwaring, maar ook het feit dat er met het nieuwe college volgens hen weinig verandert: 'De partijen zijn het over weinig eens waardoor het akkoord is verworden tot een grijze massa met weinig verbetering in het gemeentelijke beleid; wel worden inwoners geconfronteerd met hogere lasten', aldus fractievoorzitter Robert Barker.
Volgens de PvdD zijn de partijen bezig met 'cadeautjes' uitdelen: 'Zo krijgt de VVD extra geld voor parkeergarages, D66 krijgt budget voor bibliotheken en de PvdA krijgt geld voor Zuidwest. Het is jammer dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor de klimaatcrisis en dit zie je terug in het akkoord.'

'Slappe hap'

De Haagse Stadspartij reageert op Twitter op het coalitieakkoord met de woorden: 'Hap Snap Slappe Hap'. Raadslid Fatima Faïd zegt urgentie te missen: 'Zes maanden intern geneuzel in een achterkamertje, waar de energiecrisis, afvalcrisis en stijgende armoede in de stad niet lijkt te zijn doorgedrongen'.
Raadslid Judith Klokkenburg van de Christen Unie/SGP feliciteert de coalitiepartijen met het akkoord en zegt veel van de punten van haar partij terug te zien: 'Een permanente winteropvang voor dak- en thuisloze mensen, een kerkverzamelgebouw voor internationale kerken en de raamprostitutie wordt gesloten, dat is goed nieuws voor de stad.' Daarna stelt ze wel dat de plannen voor armoedebestrijding in de stad tekort schieten.

Oorlogsverklaring

De PVV gaat zelfs zo ver om het nieuwe coalitieakkoord een 'ultralinkse oorlogsverklaring aan de Haagse belastingbetaler' te noemen. 'In deze tijd de lasten nog verder verhogen voor werkende Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers is even onbegrijpelijk als wereldvreemd. Dit akkoord vergroot de tweedeling in Den Haag en werkt polariserend', aldus raadslid Sebastian Kruis. De PVV kondigt aan om 'snoeihard' oppositie te gaan voeren tegen het nieuwe gemeentestuur.
De onderhandelaars van vijf partijen presenteerden vorige week vrijdag het Haagse coalitieakkoord
De onderhandelaars van vijf partijen presenteerden vorige week vrijdag het Haagse coalitieakkoord © ANP
De coalitiepartijen reageren zoals verwacht wel positief op het akkoord waar de stad een half jaar op heeft moeten wachten. D66 noemt het nieuwe stadsbestuur slagvaardig: 'De bewoners krijgen meer kansen, hun straten worden groener, en er komt meer regie op de ontwikkelingen in de stad.'
De VVD stelt in de onderhandelingen te hebben 'geknokt' voor de Hagenaars: 'Om te beginnen werken we aan gezonde gemeentefinanciën. Daarnaast investeren we in veiligheid, leefbaarheid en in de Haagse economie.' GroenLinks is tevreden over het geld voor verduurzaming: 'We investeren daarom deze periode opnieuw 100 miljoen euro in de energietransitie, zo verduurzamen en isoleren we ruim 10.000 woningen per jaar.'