Nog drie demonstraties op Prinsjesdag in Den Haag

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor
Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor © ANP
DEN HAAG - Op Prinsjesdag zijn er nog drie demonstraties gepland, laat de gemeente Den Haag weten. Eerder stonden er al twee demonstraties ingepland, waardoor er nu in totaal vijf demonstraties zullen plaatsvinden volgende week dinsdag. Protestacties die nu nog worden doorgegeven, zullen zoveel mogelijk worden gefaciliteerd.
Eén van de demonstraties die er bij is gekomen, is van de stichting Steun Mensenrechten Maatschappelijk Geweld. Zij demonstreren komende dinsdag op de Grote Marktstraat in het centrum van Den Haag. Niet bekend is waar dit protest over zal gaan. Bij de hoofdingang van de tijdelijke Tweede Kamer komt er een demonstratie genaamd: kennis en feiten volksvertegenwoordigers. Tegenover de Russische ambassade zal er een demonstratie zijn voor Oekraïne.
Twee andere betogingen waren al aangekondigd. Tegenover de Tweede Kamer is een demonstratie tegen de monarchie en bij het stadhuis demonstreert vakbond FNV voor verhoging van het minimumloon.

Spontane demonstraties

Protesten in Den Haag moeten uiterlijk 96 uur van tevoren worden doorgegeven aan de gemeente. Die periode is nu voorbij en dus zullen demonstraties die nu nog worden aangemeld, gezien worden als spontaan. 'Demonstraties die nu nog worden aangemeld, zullen behandeld worden als spontane demonstraties. Beleid hiervoor is dat deze zoveel mogelijk worden gefaciliteerd, mits ze binnen de geldende regels kunnen plaatsvinden', laat de gemeente weten.
Koning Willem-Alexander gaat dinsdag met de glazen koets van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar hij deze keer zijn troonrede houdt. Daarna keert de koning terug naar het paleis voor de balkonscène. Voor het eerst sinds 2019 mag er weer publiek langs de route staan. Na de rijtoer, de troonrede en de balkonscène gaat minister Sigrid Kaag (Financiën) met het traditionele koffertje naar de Tweede Kamer. Daarin zitten de Rijksbegroting en de miljoenennota.
Balkonscène op Prinsjesdag 2019
Balkonscène op Prinsjesdag 2019 © ANP