TU Delft wint race met zonneauto in bloedstollende finale

De zonneauto van het Delftse Brunel Solar Team
De zonneauto van het Delftse Brunel Solar Team © Jorrit Lousberg
DELFT - Het Nederlandse Brunel Solar Team heeft de race in Zuid-Afrika gewonnen. Het team, bestaande uit studenten van de TU Delft, maakte met hun zonneauto de meeste kilometers. Coureur Lennard de Graaf is trots op zijn team. 'De afgelopen dagen zaten we elkaar echt op de hielen.'
Het was even spannend voor de Delfste studenten. In tegenstelling tot een normale autorace, ging het tijdens de Solar Challenge om het maken van de meeste kilometers, niet om het behalen van de snelste tijd. Elke dag tijdens de achtdaagse race van Johannesburg naar Kaapstad was er een verplichte dagstop om 17.00 uur. Bij elke etappe zitten er 'lussen' in het parcours, extra rondes waarmee de deelnemers het aantal kilometers dat ze afleggen, kunnen verhogen.
'Tijdens elke dagstop bleven we echter herhalen dat we moesten focussen op onszelf en niet met de andere teams bezig moesten zijn. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het team en alleen als iedereen die taak op zijn best zou uitvoeren konden we winnen. Dat dat nu is gelukt bewijst dat we een ijzersterk team zijn en natuurlijk dat we een magische auto hebben', vertelt Lennard.

Nek-aan-nek met België

Het Nederlandse team won van de huidige wereldkampioen België met een verschil van 38 kilometer. Het is daarmee voor het eerst sinds 2018 dat de Delftse studenten weer een titel hebben binnengesleept. Dat beide auto's aan elkaar gewaagd zijn bleek al vanaf de start van de wedstrijd in Johannesburg. Het Nederlandse en Belgische team volgden elkaar op de voet, wisselden de koppositie af en het verschil aan kilometers op de teller werd minder met de dag. Voor de start van de laatste dag was de voorsprong van Lennard en zijn team slechts 10 kilometer.