Twitter reageert fel op beschuldigingen gemeente Bodegraven: 'Ongepast en schandalig'

Complotdenkers legden bloemen bij de begraafplaats in Bodegraven
Complotdenkers legden bloemen bij de begraafplaats in Bodegraven © ANP
BODEGRAVEN - Twitter reageert fel op verwijten van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk dat Twitter te weinig actie onderneemt tegen tweets over pedo-satanische netwerken in Bodegraven. 'Ongepast en schandalig', zei de advocaat van het sociale medium vrijdag tijdens een kortgeding bij de Haagse rechtbank.
Die berichten werden verspreid door de complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever, en Joost Knevel. Hun verhalen leidden vorig jaar tot een toestroom van mensen naar een begraafplaats in Bodegraven, waar volgens de complotdenkers kinderen begraven zijn die slachtoffer werden van het vermeende netwerk.
Twitter heeft inmiddels de accounts van de complotdenkers, waarvan er twee veroordeeld zijn door de strafrechter, verwijderd. Volgens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk blijven er echter berichten circuleren op Twittter over een satanische pedonetwerk in Bodegraven. Tijdens een kort geding vrijdag eisten de advocaten van de gemeente dat Twitter er zelf actief toezicht op houdt dat deze verhalen verwijderd blijven.

'Personen durven nog niet terug te keren'

'De houding van Twitter kenmerkt zich door laksheid', zei de advocaat van de gemeente. Volgens hem verdient het sociale medium 'bakken vol geld' door de bizarre aantijgingen van de complotdenkers te laten staan. Mensen in Bodegraven zouden zich nog steeds bedreigd voelen doordat de verhalen blijven circuleren op Twitter. 'Personen die zijn verhuisd uit het dorp durven nog niet terug te keren.'
'Twitter begrijpt werkelijk niet waarom ze hier staat', reageerde de advocaat van Twitter bij de Haagse rechtbank. Volgens hem heeft het bedrijf juist alles gedaan om de pedoverhalen van de complotdenkers te verwijderen. 'Ze zijn er prompt afgehaald.' Het gaat echter te ver om van Twitter zelf te verlangen dat ze alle berichten controleert voordat die gepubliceerd worden. Dat zou een 'excessieve verplichting' zijn, meent de Twitter-advocaat.

Vrijheid van meningsuiting

Het zou ook de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen. Teksten waarin de pedoverhalen van Micha Kat, Wouter Raatgever, en Joost Knevel worden bekritiseerd zouden dan ook geblokkeerd worden, omdat daarin toch ook de trefwoorden 'Bodegraven' en 'satanische pedonetwerken' voorkomen. Volgens de advocaat van de gemeente Bodegraven kunnen, met een goed algoritme, wel degelijk alleen de ongefundeerde berichten tegengehouden worden.
De rechter doet op 4 oktober uitspraak.