Grote controle in Haags stadsdeel Laak levert hennepkwekerij en internationaal gezochte man op

Tijdens de controle werd in een woning een hennepkwekerij ontdekt
Tijdens de controle werd in een woning een hennepkwekerij ontdekt © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Tijdens een grote handhavingsactie in het Haagse stadsdeel Laak is vrijdag een hennepkwekerij gevonden in een woning. Een ander huis, waar onlangs 28 kilo heroïne was aangetroffen, is op last van de burgemeester gesloten. Bij een verkeerscontrole is een man opgepakt die internationaal gezocht werd voor drugsdelicten.
Het huis waar de heroïne werd gevonden blijft minstens drie maanden gesloten, meldt de gemeente Den Haag. De hennepkwekerij is direct ontmanteld door de politie. In twee andere woningen zijn misstanden van sekswerkers en illegale prostitutie aangepakt.
De woning waar 28 kilo heroïne werd gevonden, is gesloten
De woning waar 28 kilo heroïne werd gevonden, is gesloten © Gemeente Den Haag
Dezelfde dag is tijdens een grote verkeerscontrole op de Verheeskade een man opgepakt die internationaal gezocht werd voor het overtreden van de Opiumwet. Bovendien blies hij flink boven de toegestane hoeveelheid alcohol. De man is overgeleverd aan het land van herkomst. Ruim vijftig andere automobilisten werden beboet voor overtredingen zoals niet-handsfree bellen of het rijden zonder gordel. Ook heeft de Belastingdienst beslag gelegd op verschillende auto's waarvan de eigenaren nog betalingen open hadden staan.

Bij bewoners is de maat vol

Op een adres in de wijk werd een schuur aangetroffen waar meerdere fietsen gestald stonden. Ook bleek dat er in de schuur werd geslapen. Vanwege het veiligheidsrisico is deze situatie direct beëindigd. De aangetroffen fietsen bleken niet gestolen te zijn, maar een bewoner van het adres werd later op de avond wel opgepakt voor fietsendiefstal. Verder zijn er onder andere 45 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Dat zorgt er onder andere voor dat brandweerwagens niet makkelijk ter plaatse kunnen komen als dat nodig is.
De actie van politie, douane, Belastingdienst, NVWA, Stedin, HTM, Inspectie Leefomgeving en Transport, Omgevingsdienst Haaglanden en de brandweer werd uitgevoerd na onder andere een brandbrief van de bewoners van de wijk. 'In hun brief schetsten zij een Laak waarin criminaliteit en overlast de boventoon voeren, met een gevoel van onveiligheid en onleefbaarheid tot gevolg', aldus de gemeente.