Een brandend Gouds Stadhuis, vreemde vogels op De Markt en dansende Goudse Giganten

GOUDA - Aan alle feesten komt een einde, en zo ook aan de halfjaar durende viering van Gouda 750. Uitbundig is in het centrum van de stad nog drie dagen lang feest gevierd met zaterdag de apotheose. Voor het eerst kwamen de negen Goudse Giganten samen op De Markt op muziek. Er was een lichtshow op het stadhuis, en straatartiesten in grote verlichtte gewaden, torenden hoog boven de bezoekers uit. Kortom de finale van Gouda 750 was een groot spektakel. Ondanks de regen lieten de bezoekers zich niet verjagen, maar genoten ze met volle teugen van het slotfeest.
Het voelt al lekker herfstig aan op De Markt, na maanden alleen maar mooi weer. De kinderkopjes glimmen van de regen en mensen lopen met opgestoken kragen, paraplu's en mutsen. Her en der zie je een druppel aan een neus, maar dat kan ook van een geknoeid biertje zijn. Een vader neemt zijn dochter op de schouders zodat ze goed uitzicht heeft als een van de Goudse Giganten vlak langs haar loopt.
Kijk hier naar een sfeerverslag van Finale Gouda 750
Een brandend Gouds Stadhuis, vreemde vogels op De Markt en dansende Goudse Giganten
Een bijzonder moment is wanneer alle negen Goudse Giganten gezamenlijk op De Markt staan. De reusachtige poppen zijn toch wel het cement van de viering. Bij bijna elke festiviteit was wel een van die Giganten aanwezig. Nu staan ze op De Markt en wordt er voor elke pop een eigen lied gezongen. Ook weer gecomponeerd door de 'vader' en maker van de poppen, Evert Josemanders. Behalve graaf Floris de Vijfde zijn dat vrijdenker Coornhert, de humanist Erasmus, gravin Jacoba van Beieren, schrijfster en onderwijzeres Anna van Schilperoort, oud-burgemeester Karel James, het fictieve kaasmeisje, de eerste Marokkaanse gastarbeider Abdellah Laâguili en de Joodse dichter Leo Vroman.

Vissen en een haai zwemmen op het stadhuis,

De o'hs en a'hs zijn niet van de lucht als het publiek aan de voorkant van het stadhuis de lichtshow ziet die speciaal is overgekomen uit Japan. Daar is in de buurt van Nagasaki het stadhuis van Gouda één op één nagebouwd. Deze replica staat in pretpark Huis Ten Bosch en iedere avond wordt er een lichtshow op dit Japanse-Goudse Stadhuis geprojecteerd. De veelkleurige projecties wisselen elkaar af. Vissen en een haai zwemmen over het stadhuis, een draak zet de hele boel in brand en er wordt vuurwerk afgestoken.
Bekijk hier foto's van De Finale Gouda 750
Tussen de verschillende optredens door is er straattheater, vreemde vogels lopen op De Markt en het lijkt of er bruidsjurken door de lucht zweven. 'Jammer dat het voorbij is, maar doet moet een keer', zegt een bezoekster. Maar concludeert ze nuchter. 'Volgende week is weer kermis. Dus we kunnen gewoon als Gouwenaren door naar het volgende feestje'. Een meisje rekent uit. 'Ik ben 58 als we vieren dat Gouda 800 jaar bestaat.' Een leuk vooruitzicht.
Het feest-halfjaar waarin werd gevierd dat het 750 jaar geleden was dat Gouda stadsrechten kreeg, begon in april met de opening in de Sint Janskerk in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en de tentoonstelling Het wonder van Gouda. Op de Markt stonden vrolijk beschilderde kaasboerinnen die naderhand allemaal een plekje in de stad vonden. Je kon de kerk beklimmen en op het dak genieten van het uitzicht over Gouda en omgeving en er liepen reuzen door de stad. Een historische vloot zeilde met zo'n zelfde reus de stad binnen, kortom er werd een half jaar gefeest.