Optocht Prinsjesdag geoefend in Den Haag: 'Het is centimeterwerk'

Glazen Koets deels incognito tijdens oefening voor Prinsjesdag
Glazen Koets deels incognito tijdens oefening voor Prinsjesdag © Omroep West
DEN HAAG - Op Prinsjesdag worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets netjes van deur tot deur gebracht van hun werkpaleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Zondag werd de optocht in Den Haag geoefend met een ingepakte Glazen Koets en ruim 150 paarden.
Vanwege de verbouwing van het Binnenhof zal de Troonrede op Prinsjesdag de komende jaren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gehouden worden. Hoewel dit maar een paar honderd meter verderop is, wordt de route tot op de centimeter geoefend. Het publiek kan zich nog niet vergapen aan de Glazen Koets. Deze is deels incognito: afgedekt met zeil en zwarte bedekking.
Optocht Prinsjesdag geoefend in Den Haag
De adjudanten oefenen voor de Stadsschouwburg het groeten van een nu nog denkbeeldige vaandel terwijl ondertussen de Gemeentereinigingsvoertuigen af en aan rijden om de poep van de ruim 150 paarden op te ruimen. Kees Vader loopt trots achter de Glazen Koets aan waar zijn zoon op de bok zit. 'Waar ze zo dadelijk naartoe moeten is helemaal nieuw dus dat is even passen en meten hoe ze daar uitkomen, het is centimeterwerk', vertelt hij.

Vrouw op voorste paard

Wat er verder anders is op aanstaande Prinsjesdag is dat er voor het eerst sinds de Prinsjesdagtraditie een vrouw op het voorste paard zit die de Glazen Koets trekt. De paarden lijken op elkaar maar de koetsier dreunt de namen van de dieren op alsof het zijn vrienden zijn. Het paard waar de dame op zit heet Vernon. Een toeschouwster vindt het leuk dat het een vrouw is. 'Als ze haar werk goed doet dan is dat alleen maar hartstikke leuk', voegt ze daar nog aan toe. Een andere dame die staat te kijken vindt het 'heerlijk'. 'Er zitten heel veel vrouwen op het paard. Alleen bij de Landmacht niet, dat is me wel opgevallen', zegt ze.
Ondertussen staat de vader van koetsier Bryan trots langs de kant. 'Hij stond op de juiste plek bij het Noordeinde en hier ging het ook allemaal goed.'