Nieuwe vaccinatieronde tegen corona begint; animo niet echt groot

De 81-jarige Gerda krijgt in Zoetermeer de nieuwe prik
De 81-jarige Gerda krijgt in Zoetermeer de nieuwe prik © ANP
REGIO - In de hele regio start vanaf 9.00 uur maandagmorgen de 'herhaalprikcampagne' tegen corona. Zestigplussers kregen afgelopen week een brief waarmee ze een afspraak konden maken. Er wordt geprikt met een aangepast vaccin dat beter zou beschermen tegen verschillende varianten van het Covid-19 virus.
De GGD Haaglanden en Hollands Midden hebben de prikstraten weer opgetuigd om vaccinaties te kunnen zetten. 'We hebben inmiddels veel ervaring en kunnen dus snel alles opschalen', zegt een woordvoerder van GGD Haaglanden. Er kunnen duizenden prikken per dag worden gezet. Dat geldt ook voor de GGD Hollands-Midden.
Zoveel vaccinaties gaan in ieder geval maandag niet weggeprikt worden. Bij de vaccinatielocaties van GGD Hollands-Midden staan er op maandag een kleine negenhonderd afspraken gepland en op dinsdag zijn er 2000 afspraken gemaakt. Dat laat een woordvoerder van GGD Hollands-Midden maandag weten. 'Je ziet dus dat het aantal afspraken oploopt. Daarnaast hebben we er bewust voor gekozen om maandag minder afspraken te plannen, zodat we tijd hebben om alle nieuwe medewerkers in te werken', vertelt de woordvoerder.

Vernieuwd vaccin

GGD Haaglanden wilde maandag geen cijfers vrijgegeven van het aantal gemaakte afspraken voor een boosterprik. 'Het RIVM geeft deze week al cijfers vrij van het aantal mensen dat daadwerkelijk is geprikt. Dat geeft een beter beeld', aldus de woordvoerder van GGD Haaglanden.
Voor deze herhaalprikken worden aangepaste vaccins gebruikt van BioNtech/Pfizer en Moderna. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn deze vaccins zo aangepast dat ze tegen meerdere varianten beschermen. De eerder vaccins waren vooral gebaseerd op de eerste variant van Covid-19, maar inmiddels zijn er al veel mutaties op de wereld.

Aantal besmettingen stijgt licht

Voor de meeste mensen die prik gaan halen wordt het de vierde coronaprik in ruim een jaar tijd. Er waren de twee 'reguliere' vaccinaties die vanaf begin 2021 beschikbaar kwamen. Daarna volgde de boosterprik. De prikken die nu gezet gaan worden zijn wederom herhaalvaccinaties.
Het aantal coronabesmettingen neemt weer licht toe, laat het RIVM weten. Exacte cijfers zijn lastig te noemen, omdat het niet meer verplicht is je bij de GGD te laten testen met een officiële PCR-test. Per dag worden er toch nog enkele tientallen mensen in Nederland in het ziekenhuis opgenomen met corona. Vorige week meldde de GGD Hollands Midden tien nieuwe ziekenhuisopnames en Haaglanden elf.

60-plussers en zorgpersoneel

De omikronvariant van Covid-19 komt nu het meeste voor. Dat is een relatief milde mutatie van het oorspronkelijke virus waar je niet heel erg ziek van hoeft te worden. Wel is het zo dat deze variant van het virus makkelijker langs de opgebouwde afweer komt die is opgebouwd na eerdere vaccinaties.
Deze week zijn dus 60-plussers aan de beurt, zij kregen al een oproep. Vanaf begin oktober kunnen mensen onder de zestig die in een risicogroep zitten en jaarlijks de griepprik krijgen. Ook zorgpersoneel is dan aan de beurt, al kunnen bepaalde sectoren uit de zorg nu al een afspraak maken. Vervolgens gaat het net als bij eerdere vaccinaties op leeftijd.

Weinig animo

De animo om een prik te halen lijkt vooralsnog niet groot. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS blijkt dat bijna de helft van alle volwassenen in Nederland geen herhaalprik wil. Vooral jongeren (18-34 jaar) hebben minder behoefte aan een nieuwe boostervaccinatie. Maar liefst 32 procent zegt dat ze niet of waarschijnlijk niet voor nog een nieuwe vaccinatie gaan.
Ook uit onderzoek van het het RIVM blijkt dat minder mensen behoefte hebben aan een nieuwe boosterprik. Dat komt, zegt het Rijksinstituut, omdat er weinig aan de hand lijkt met corona op dit moment. 'Een deel geeft aan 'niet bezig te kunnen blijven met vaccineren', staat in het onderzoek.