Zon en weinig wind tijdens Prinsjesdag: 'Lekker weer voor eind september'

Kinderen wachten op de Glazen Koets tijdens Prinsjesdag
Kinderen wachten op de Glazen Koets tijdens Prinsjesdag © ANP
DEN HAAG - Haal je oranje trui, boa en natuurlijk hoedje maar weer tevoorschijn, want dinsdag is het Prinsjesdag. Na twee jaar zonder rijtoer door Den Haag en balkonscène bij Paleis Noordeinde vanwege de coronapandemie wordt dit jaar weer alles uit de kast getrokken tijdens de derde dinsdag van september. En zelfs het weer lijkt mee te werken dinsdag. 'Het blijft droog met weinig wind en wordt 16 graden', verwacht Omroep West-weerman Huub Mizee.
Mensen die dinsdag Den Haag een bezoekje willen brengen vanwege Prinsjesdag hoeven niet te vrezen voor het weer van afgelopen weekend. 'Zaterdag en zondag was het natuurlijk heel herfstachtig weer. Dat heeft te maken met een lagedrukgebied vanuit Scandinavië. Dit zorgde voor veel regen, koudere temperaturen en windkracht 6 of zelfs 7', legt Mizee uit.
'Maar komende dagen komt er een hogedrukgebied dichterbij vanuit Engeland', gaat de weerman verder. 'Daardoor krijgen we best aardig weer tijdens Prinsjesdag. Het wordt 16 graden, het blijft droog en geregeld komt de zon tevoorschijn. Ook gaat de wind meer liggen met een maximale windkracht van 2 of 3', vertelt Mizee. 'Er zullen dus geen hoedjes wegwaaien', lacht hij.

Wel een paraplu, geen thermokleding

Ondanks dat het waarschijnlijk droog blijft, raadt Mizee wel aan om voor de zekerheid een paraplu mee te nemen naar Den Haag. 'Er kan een kleine bui vallen, maar die kans is niet heel groot. Het zou ook zomaar kunnen dat die bui net niet in Den Haag valt, maar ergens anders in de regio', voegt hij toe.
Daarnaast is het volgens Mizee ook handig om wel iets warms aan te trekken. 'De rijtoer is natuurlijk rond het middaguur en dan is het in de stad rond de 16 graden. Dat is zeker niet koud, maar het is niet meer zo warm als tijdens de zomer', zegt de weerman. 'Thermokleding is dus zeker niet nodig voor koning Willem-Alexander tijdens de balkonscène', voegt hij lachend toe.

'Blijft hele week droog'

Daarnaast vertelt de weerman dat het ook de dagen na Prinsjesdag aardig weer blijft. 'Het hogedrukgebied trekt de komende dagen over ons land richting Duitsland. Daardoor kruipt de temperatuur tot en met vrijdag naar 18 of 19 graden en blijft het zeker droog', legt Mizee uit. 'En voor eind september is dat zeker lekker weer!'