Na twee jaar sluiting gaat Japanse Tuin weer open voor publiek

Veel bezoekers in de Japanse Tuin van landgoed Clingendael in Den Haag
Veel bezoekers in de Japanse Tuin van landgoed Clingendael in Den Haag © Rob Vlastuin/Omroep West
DEN HAAG - Twee jaar lang was de bijzondere Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag gesloten vanwege corona. Maar deze herfst gaat de tuin eindelijk weer open. Tussen 15 en 30 oktober kun je genieten van de prachtige kleuren van de tuin.
Na de coronatijd zou de Japanse Tuin afgelopen voorjaar weer opengaan. Maar dat ging niet door, omdat er een sperwer bleek te broeden. Aangezien deze beschermde roofvogel weinig voor komt in Nederland, moest die in alle rust kunnen broeden. De sperwer kreeg vier jongen en bracht ze groot in de tuin.
'Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen, kan de tuin open voor publiek. De kans is groot dat de sperwer volgend jaar weer een nieuw plekje uitzoekt om een nest te bouwen. Een sperwer is iets minder honkvast dan bijvoorbeeld een gierzwaluw', zegt stadsecoloog Esther.

Honderd jaar oud

De komende tijd wordt er nog hard gewerkt aan het onderhoud van de tuin, zodat de veertig verschillende soorten mos, de sierkersen, de kamperfoelie op bamboestokken, de rode Japanse esdoorns en gele azalea's er weer mooi bijstaan. In de tuin staan bomen en planten van soms wel meer dan honderd jaar oud. De Japanse Tuin is de oudste en grootste Japanse tuin van Nederland.
Er staan niet alleen Japanse en Chinese bomen en planten. Er zijn ook gunnera’s uit Chili en Amerikaanse eiken te vinden. De paden in de tuin slingeren en kronkelen, omdat ze in Japan geloven dat rechte paden slechte geesten aantrekken.
De Japanse Tuin is open van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur.