Nieuws

Geen ambulances meer in avond en nacht naar ziekenhuis Zoetermeer

Ambulance in de regio Haaglanden
Ambulance in de regio Haaglanden © ANP
ZOETERMEER - Ambulances gaan vanaf 1 oktober in de avond en nacht het LangeLand Ziekenhuis links laten liggen. Dat is maandag gezegd op een interne bijeenkomst in het ziekenhuis. De spoedeisende hulp gaat vanaf die dag weer zeven dagen per week open, maar ambulances leveren geen patiënten meer tussen 21.00 uur en 8.00 uur.
Dit besluit volgt op eerdere mededelingen van interim-directeur Pier Eringa dat het ziekenhuis helemaal terug gaat naar het leveren van basiszorg. De spoedeisende hulp (SEH) wordt omgebouwd tot een spoedplein waar ook de huisartsenpost in zit. Door personeelsgebrek besloot Eringa eerder om de SEH drie dagen per week te sluiten. De kwaliteit van zorg was niet meer gegarandeerd, zei hij toen.
Ook is meer duidelijkheid gegeven over de toekomst van de intensive care van het ziekenhuis. Die verdwijnt. Er komen bedden die Eringa betitelt als 'medium care-bedden'. Feitelijk betekent dit dat er ziekenhuisbedden beschikbaar zijn waar mensen die 's avonds of 's nachts in het ziekenhuis instorten, beademd en gestabiliseerd kunnen worden. Officieel voor 24 of 48 uur, maar in de praktijk zullen deze patiënten zo snel mogelijk naar een ander ziekenhuis worden gebracht.

Gevolgen ontvlechting

De toekomst van de spoedeisende hulp hangt 1-op-1 samen met de toekomstplannen van het ziekenhuis. Dat is nu onderdeel van de Reinier Haga Groep, die al jaren probeert om uit elkaar te gaan. Nog altijd staan er geen handtekeningen onder de plannen. Vooral het Waarborgfonds voor de zorgsector doet nu erg moeilijk. Een waarborg van dat fonds levert relatief goedkope leningen op bij banken.
Maar dat fonds is erg kritisch over de plannen die er nu liggen. En die plannen behelzen een fusie tussen het HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Bovendien hebben ook banken nog altijd geen handtekening onder de plannen gezet.
Woensdag organiseert het LangeLand Ziekenhuis een informatiebijeenkomst over de toekomst van de spoedeisende hulp in Zoetermeer. Die begint om 19.00 uur in Silverdome in die stad.