Lees terug: Zo verliepen de protesten op Prinsjesdag

Arrestatie op Prinsjesdag bij Den Haag Centraal.
Arrestatie op Prinsjesdag bij Den Haag Centraal. © Omroep West
DEN HAAG - Op Prinsjesdag heeft de politie vijf personen aangehouden en zes trekkers werden in beslag genomen. De dag begon met een noodbevel van de gemeente Den Haag. Op dinsdagochtend werden er op verschillende plekken tractoren tegengehouden. Tijdens de rijtoer van de Glazen Koets door de binnenstad was en een luid boegeroep te horen. Later op de dag volgden er meerdere demonstraties aan de rand van Koekamp en bij de Tweede Kamer. Lees hier terug hoe dat allemaal verliep.
  • Er is een noodbevel van kracht in Den Haag vanwege een boerenprotest op Prinsjesdag: tenminste vier trekkers zijn in beslag genomen, meldt de politie.
  • Inmiddels zijn tientallen trekkers in Rijswijk tegengehouden, de Koningstunnel is afgesloten.
  • Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag reageert: 'Iedereen is welkom, maar zonder trekkers'.

Vijf personen aangehouden en zes trekkers in beslag genomen

Tijdens de protesten op Prinsjesdag zijn in totaal vijf mensen aangehouden, dat meldt de politie dinsdagmiddag. De personen zijn opgepakt voor belediging, niet voldoen aan een bevel of vordering en het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast werden dinsdag in totaal zes trekkers in beslag genomen door de politie.
De eigenaren kunnen hun voertuigen in de loop van dinsdag ophalen, maar moeten dan wel direct vertrekken uit Den Haag. Een van de tractorbestuurders reed volgens de politie gevaarlijk en krijgt daarom een proces-verbaal. De vijf andere bestuurders hielden zich niet aan het noodbevel om niet naar het centrum van Den Haag te rijden. Zij krijgen geen bekeuring, maar hun overtreding wordt wel geregistreerd, zodat daar bij een volgende overtreding rekening mee kan worden gehouden, zegt de politie.

Groep demonstranten bij Koekamp wordt groter

Aan de rand van de Koekamp tegenover het Centraal Station verzamelen zich steeds meer demonstranten. Het zou gaan om ongeveer 200 mensen. Er zijn omgekeerde vlaggen te zien en borden met teksten over onvrede met het overheidsbeleid, zoals: 'het klopt niet' en 'blijf van onze kinderen af'.
Protest tegen het overheidsbeleid aan de rand van Koekamp in Den Haag.
Protest tegen het overheidsbeleid aan de rand van Koekamp in Den Haag. © Omroep West

Protest verplaatst zich naar Tweede Kamer

Demonstranten hebben zich verplaatst naar de Tweede Kamer. In de menigte zijn enkele omgekeerde vlaggen te zien. Eerder verzamelden demonstranten zich al op verschillende plekken langs de rijtoer van de Glazen Koets. Verschillende groepen maakten door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Daarnaast waren op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek.
Protest heeft zich verplaatst naar de Tweede Kamer.
Protest heeft zich verplaatst naar de Tweede Kamer. © Omroep West
Dinsdag zijn er verschillende protesten in de stad aangekondigd, waaronder een protest tegen de monarchie en een protest van de FNV om het minimumloon te verhogen. Het is niet precies duidelijk welke groepen demonstranten zich verzameld hebben bij de Tweede Kamer.

Opvallend veel boegeroep en gefluit tijdens rijtoer Prinsjesdag

Tijdens de rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag is dinsdag op meerdere plekken luid protest te horen geweest. Verschillende groepen maken door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Daarnaast waren op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek.
Precies wanneer de Glazen Koets het Lange Voorhout opdraait klinkt er een fluitconcert richting het voertuig met de Koninklijke Familie. Tientallen mensen houden omgekeerde vlaggen omhoog, op een aantal staat 'Nederland in nood'.

Boeren vertrekken uit Rijswijk, onderweg naar Zoetermeer

De boeren die hun trekkers dinsdagochtend hadden geparkeerd in Rijswijk, zijn weer in beweging. Door de Victory Boogie Woogietunnel in Den Haag rijden enkele trekkers via Leidschenveen richting Zoetermeer.
De trekkerstoet rijdt door de Victory Boogie Woogietunnel.
De trekkerstoet rijdt door de Victory Boogie Woogietunnel. © Omroep West
Dinsdagochtend parkeerden een aantal boeren hun trekkers in Rijswijk in verband met het noodbevel dat de gemeente Den Haag heeft afgekondigd. Door het noodbevel is het verboden voor de boeren om met hun trekkers naar het centrum van Den Haag te komen.

Toch één arrestatie bij boerenprotest Prinsjesdag

Bij het boerenprotest tijdens Prinsjesdag in Den Haag is dinsdagmiddag één persoon aangehouden. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Eerder meldde de politie nog dat niemand was opgepakt.
De arrestatie vond plaats bij Den Haag Centraal. Op beelden is te zien dat een man met een boerenzakdoek aan zijn rugzak aangehouden wordt. Niet bekend is waarom de man gearresteerd is. Op foto's is ook te zien dat een agent een stok met omgekeerde vlag in beslag heeft genomen.

Geen arrestaties bij boerenprotesten tot nu toe

Er zijn geen mensen gearresteerd bij de pogingen van boeren om met tractoren naar Prinsjesdag in het centrum van Den Haag te rijden. Wel zijn er tractoren in beslag genomen. De eigenaren daarvan krijgen mogelijk een bekeuring. De politie kan nog niet zeggen om hoeveel voertuigen en hoeveel boetes het gaat.
De politie zegt niet waar de inbeslaggenomen tractoren naartoe zijn gebracht. Niet bekend is wanneer en hoe de eigenaren hun voertuigen terugkrijgen, mogelijk moet de officier van justitie daar later over beslissen. De voertuigen zijn in beslag genomen omdat de bestuurders zich niet aan het eerder afgekondigde noodbevel hielden. In de nacht van maandag op dinsdag werd het noodbevel afgekondigd uit vrees voor de komst van de boeren naar Den Haag.

'Boeren wilden met 150 trekkers naar Den Haag komen'

Het was volgens een boer uit Krimpenerwaard de bedoeling om met ongeveer 150 trekkers vanuit heel Nederland naar Den Haag te komen tijdens Prinsjesdag. Een deel is ook daadwerkelijk in Den Haag aangekomen maar werd teruggestuurd door de politie, een ander deel is afgebeld nadat duidelijk werd dat de actievoerders de stad niet in mochten.
De boer, die niet bij naam genoemd wil worden, is met ongeveer twintig collega's samengekomen op het Haagse Malieveld. 'Wij waren hier al om 05.00 uur. We werden tegengehouden door de politie en hebben onze trekkers in Rijswijk neer moeten zetten.' Het was naar eigen zeggen de bedoeling om de 150 trekkers een linie neer te zetten bij de Lange Voorhout. 'Om zo een statement te maken.'
Deze trekker in Den Haag wordt weggesleept door de politie
Deze trekker in Den Haag wordt weggesleept door de politie © ANP
Volgens Floor de Jong, die namens de boeren uit Krimpenerwaard het woord voert, is een aantal trekkers in beslag genomen, omdat de boeren 'te langzaam waren in het luisteren'. 'Een beetje jammer was dat', vertelt De Jong. De boeren hadden borden over het stikstofbeleid aan hun trekkers bevestigd. 'We hadden gehoopt dat die in beeld zouden komen.'

Farmers Defence Force: 'Onnodige inperking van burgerrechten'

Farmers Defence Force (FDF) is niet te spreken over het noodbevel dat in Den Haag van kracht is om boeren op trekkers te weren van Prinsjesdag. 'Het noodbevel is zo langzamerhand het duizend-dingen-doekje van overheden om iedere vorm van democratisch protesteren af te ketsen en in te perken', zegt woordvoerster Sieta van Keimpema van de actiegroep dinsdagochtend.
Van Keimpema noemt het verplaatsen van trekkerprotesten tot buiten de stadsgrenzen 'een onnodige inperking van burgerrechten'. De zegsvrouw van de Nederlandse belangenorganisatie voor agrariërs vindt dat tractoren horen bij een boerenprotest. Beperkingen vindt ze 'een kenmerk van dictatuur'.
De troonrede wordt dit jaar voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg. Dit is de situatie ter plaatse:

'Boeren vanuit tien verschillende plekken in Nederland naar Den Haag'

Het is niet uitgesloten dat meer boeren naar Den Haag komen om te protesteren. In diverse Telegram-groepen wordt opgeroepen op tien verschillende plekken in het land te verzamelen. Vanuit daar zou koers moeten worden gezet naar eerst het Mediapark in Hilversum en aansluitend Den Haag. Telegram is een platform waar mensen versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's en video's kunnen versturen. De applicatie wordt vaak gebruikt door demonstranten.
Minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Jusitie en Veiligheid heeft dinsdagochtend via Twitter gereageerd op het boerenprotest met Prinsjesdag:

Tientallen boeren in Rijswijk

Tientallen boeren hebben zich dinsdagochtend verzameld op de Huis te Landelaan in Rijswijk. 'Politici zijn net als luiers. Als je ze niet regelmatig vervangt, zit je tot over je oren in de stront', staat op een protestbord geschreven.
Inmiddels kiezen agrariërs in Rijswijk ervoor om hun voertuigen achter te laten en te voet naar Den Haag te gaan.
Tientallen boeren in Rijswijk

Vier trekkers in beslag genomen

Op het Schenkviaduct in Den Haag zijn vier trekkers in beslag genomen van boeren die in het centrum probeerden te komen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Ze maken deel uit van een grotere groep die op Prinsjesdag naar de Hofstad is gekomen om te demonstreren.
Een aantal boeren is omgekeerd toen de politie hen tegenhield. Minstens vier trekkers zijn dus blijven staan en worden weggehaald, zegt de politie.
Een tractor wordt in beslag genomen
Een tractor wordt in beslag genomen © ANP

Van Zanen: 'Veiligheid rijtoer en publiek grootste prioriteit'

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) stelt dat de veiligheid van de rijtoer en het publiek de grootste prioriteit hebben op Prinsjesdag. Daarmee reageert Van Zanen bij Omroep West op de boerenprotesten van deze dinsdag in en rond Den Haag. Volgens de burgemeester zijn de boeren wel welkom, maar zonder hun trekkers: 'Met groot materieel breng je de rijtoer en het publiek in gevaar', luidt zijn verklaring.
Er is volgens de burgemeester veel politie op de been die de boeren zullen tegenhouden: 'We spreken ze aan, zullen bekeuringen uitschrijven en als ze dan niet meewerken zou het kunnen dat we hun groot materieel in beslag nemen.'
Bekijk hier het hele interview met burgemeester Van Zanen:
Van Zanen over boerenprotesten: 'Veiligheid rijtoer en publiek grootste prioriteit'

Boeren: 'Willen van ons laten horen'

'Waarom zijn wij niet welkom?' Dat vraagt een van de protesterende boeren zich af, zegt hij dinsdagochtend in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. De boer hoort bij een groepje dat dinsdagochtend vroeg met trekkers via de Koningstunnel het centrum van Den Haag in wilde rijden. 'Wij willen van ons laten horen'.
Waarom de boeren protesteren op deze Prinsjesdag in Den Haag? 'Wij kunnen het hoofd niet boven water houden en daar wordt feest gevierd door mensen die veel meer verdienen dan wij', zegt de actievoerder. Ook uit hij onvrede over het politieoptreden: 'We hebben gelijk een bekeuring gekregen en ze dreigen onze trekkers in beslag te nemen.'

Video: Boeren willen met trekkers Den Haag in

Boeren willen met trekkers centrum Den Haag in op Prinsjesdag

Voorzitter Eerste Kamer: 'Zonder trekker welkom langs de route'

De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, heeft er vertrouwen in dat de politie en de gemeente de orde in de stad zullen handhaven op Prinsjesdag. In het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West zegt Bruijn over de boerenprotesten in de stad: 'Het geldt voor iedereen dat je niet met de auto de stad in mag.' Daar vallen tractoren ook onder, volgens de senaatsvoorzitter. Hij ontkent dat de boeren niet welkom zijn: 'Iedereen mag langs de route staan.'

'Trekkers in beslag genomen'

Volgens de protesterende boeren op de Binckhorstlaan worden er trekkers in beslag genomen. Het zou gaan om de eerste vijf trekkers van een lange rij die inmiddels staande is gehouden op de Binckhorstlaan.

Groep van veertig trekkers op Ypenburgse Boslaan

Tenminste één groep van zo'n veertig trekkers is dinsdagochtend onderweg naar Den Haag, binnendoor over de Ypenburgse Boslaan bij Nootdorp. De actievoerders negeren daarmee een noodbevel dat eerder in de nacht van maandag op dinsdag is ingesteld door het gemeentebestuur.

Koningstunnel afgesloten

De Koningstunnel in het centrum van Den Haag is door de politie afgesloten voor het verkeer. Aanleiding is dat verschillende groepen boeren door de tunnel de stad in wil rijden.
Koningstunnel afgesloten
Koningstunnel afgesloten © Omroep West

Noodbevel en boerenprotest op Prinsjesdag in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft voor deze dinsdag een noodbevel afgekondigd voor het centrum van de stad. Boeren die op Prinsjesdag met trekkers afreizen naar de stad worden teruggestuurd. Dat schrijft de gemeente in een tweet op Twitter. Er zijn al groepjes boeren met trekkers in de Koningstunnel, op de Benoordenhoutseweg en bij Leidschendam tegengehouden door de politie.