Fotoserie: dit zijn de opvallendste hoedjes en outfits van Prinsjesdag 2022

DEN HAAG - Zoals elk jaar op Prinsjesdag dragen politici ook dit jaar outfits en hoedjes met een boodschap. Minister van Defensie Kajsa Ollongren bijvoorbeeld draagt een jurk en ketting van een Oekraïense ontwerpster. Kamerleden zoeken ook een andere link met de actualiteit. Zo gaat een aantal GroenLinks-Kamerleden voor duurzaam.

Dit bericht wordt aangevuld met meer foto's

De kroonprinses droeg een donkergroene japon. De mouwen zijn transparant. De hoed die Amalia draagt is van de hand van Fabienne Delvigne en werd eerder door haar moeder gedragen.
Ollongren draagt de outfit als eerbetoon aan de Oekraïense vrouwen. 'Hun veerkracht en doorzettingsvermogen in oorlogstijd zijn een inspiratie voor ons allen.'
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) met genodigde
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) met genodigde © ANP
Kamerlid Lisa Westerveld draagt een jurk van Marktplaats en Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft een broek aan van de leenbieb voor kleding.
Kamerlid Suzanne Kröger komt in een outfit van Ketting kledingruil, een buurtinitiatief waarmee buurtgenoten kleding met elkaar kunnen ruilen. Westerveld en Kröger laten hun haar stylen door kappersstudenten.
Kamerleden Laura Bromet en Suzanne Kröger:
Esther Ouwehand, de partijleider van de Partij voor de Dieren, vraagt aandacht voor de oceanen. Haar jurk is tweedehands en bewerkt door de textielkunstenares Mary Poppelier. Ze draagt een sjerp met de tekst 'Hoezee! Hoezee! Hoezee!' Het rood van de jurk van Leonie Vestering staat voor de bloedrode vloer van een slachthuis.
Ook D66-Kamerleden als Kiki Hagen, Fonda Sahla, Jeanet van der Laan en Jorien Wuite dragen met hun outfits een boodschap uit. Hagen heeft een shirt en rok van voormalig beddengoed, zij zet zich in voor een schoner milieu en circulaire economie. Sahla zet zich in 'voor gelijke kansen voor iedereen' zoals D66 het omschrijft. Zij draagt een jurk met typisch Marokkaanse accenten.

Jurk gemaakt door cliënten

Van der Laan, zelf oud-voetballer, draagt een jurk gemaakt door cliënten van het Leontienhuis, een initiatief van oud-topsporter Leontien van Moorsel. In dit huis kunnen mensen met een eetstoornis terecht, voor hulp bij hun herstel.
Wuite wil haar voorouders eren met een kimono met zogeheten blue beads. Dit soort kralen was een betaalmiddel van tot slaaf gemaakten op Sint Maarten. Als zij vrijkwamen, gooiden ze deze kralen in zee. De voorouders van Wuite komen van Sint Maarten.
Fractieleden van het CDA:
Annemarie Jorritsma en Sophie Hermans zijn aan het timen hoe lang de troonrede duurt.
De plus-one van Caroline van der Plas is haar moeder.
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot
Eva van Esch, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren heeft haar broer als gast uitgenodigd: