Opnieuw ambtenaar gearresteerd voor leveren valse paspoorten

© ANP
DEN HAAG - De Rijksrecherche heeft afgelopen woensdag een 32-jarige uitzendkracht van de gemeente Den Haag aangehouden voor het maken en leveren van valse paspoorten en rijbewijzen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De Hagenaar werkt sinds maart voor de gemeente. De man wordt verdacht van het tegen betaling leveren van valse documenten. Het is nog niet duidelijk hoe vaak hij dit gedaan heeft.
Het is de tweede keer dit jaar dat er een medewerker van de gemeente Den Haag wordt verdacht van het leveren van valse paspoorten. Tussen 2009 en 2014 zou de 50-jarige Mildred van D. hetzelfde hebben gedaan in opdracht van criminelen. Zo wordt zij ervan verdacht onder meer Ridouan Taghi van een vals reisdocument te hebben voorzien. Van D. zou 22 valse paspoorten hebben geleverd.
De gemeente Den Haag zegt na deze affaire diverse maatregelen te hebben genomen om deze vorm van fraude te voorkomen, maar begin september kwam er een nieuw fraudegeval aan het licht. Volgens de Rijksrecherche bleek bij een controle van het RDW dat de foto van een nieuw aangevraagd rijbewijs niet overeenkwam met bij de RDW bekende beelden.

Intern onderzoek van gemeente

De RDW heeft de zaak vervolgens bij de gemeente Den Haag gemeld. De gemeente heeft een intern onderzoek uitgevoerd en vervolgens aangifte gedaan. Dit was voor de Rijksrecherche reden om de man aan te houden. De Hagenaar is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest met twee weken verlengd. De gemeente Den Haag heeft het dienstverband met de medewerker inmiddels beëindigd. 'Wij betreuren het uiteraard dat we opnieuw slachtoffer zijn geworden van deze vorm van fraude', laat wethouder Saskia Bruines (Personeel en Organisatie) via een woordvoerder weten.
Volgens de woordvoerder is er in deze zaak snel gehandeld door de gemeente. 'We kregen op 5 september de melding van het RDW binnen en vorige week woensdag is de man al aangehouden', beschrijft ze de gang van zaken.

Werkprocessen aangepast

De aanhouding van de 32-jarige Hagenaar kwam een dag voor de raadsvergadering over de arrestatie van de 50-jarige Mildred van D.. Zij kon nadat ontdekt werd dat ze een vals paspoort had geleverd, nog jaren binnen de gemeente blijven werken. Pas na een onderzoek van het Openbaar Ministerie werd zij ontslagen.
Tijdens de vergadering zei Bruines dat de werkprocessen binnen de gemeente zijn aangepast. Op die manier zou er meer controle zijn. Toch kon de wethouder Bruines toen al niet beloven dat het nooit meer zou gebeuren. 'Criminele organisaties verleiden nu eenmaal mensen en zoeken de zwakste schakel. Het enige wat we kunnen doen, is maatregelen nemen om de werkprocessen zo in te richten dat we dit zoveel mogelijk kunnen voorkomen.'

Geheim deel van de vergadering

Nadat de zaak van Mildred van D. was besproken in een openbare zitting moest de wethouder in een geheim deel van de vergadering bekennen dat het binnen de gemeentelijke organisatie opnieuw was misgegaan. Ondanks de extra maatregelen die de gemeente had genomen. Zo is het vier ogen principe ingesteld, wat inhoudt dat er altijd controle moet zijn op de uitgifte van een nieuw paspoort of rijbewijs. Ook wordt er meer gerouleerd tussen medewerkers om vaste koppels te voorkomen.
Dit bleek echter niet voldoende te zijn. Voor de zomer maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) een aantal maatregelen bekend om deze vorm van fraude te voorkomen. Uit onderzoek was gebleken dat in heel Nederland in ongeveer een kwart van de gevallen niet voldaan wordt aan het vier ogen principe, wat fraude in de hand zou werken.

'Problemen structureel van aard'

Voor de Haagse politiek komt de nieuwe aanhouding als een schok. 'Ongekend', zegt Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. 'Na de vorige paspoortaffaire, waar gemeenteambtenaar Mildred van D. jarenlang ongezien valse paspoorten kon verstrekken aan de criminele top van Nederland en daarna nog jaren bij de gemeente mocht blijven werken, is dit weer een nieuw hoofdstuk. De problemen lijken structureel van aard terwijl ons beterschap was beloofd na het vorige fiasco.' De partij hoopt dan ook dat de gemeente steviger geschut in gaat zetten om deze mensen buiten de deur te houden.
Ook Simon Fritschij van de ChristenUnie-SGP maakt zich zorgen nu het opnieuw fout is gegaan. 'Het lek lijkt nog steeds niet boven en dat is zorgelijk. Want identiteitsdocumenten zijn goud waard voor criminelen.' Het raadslid vraagt zich af of het stadsbestuur wel genoeg doet om deze vorm van fraude te voorkomen. 'Ik ben blij met de extra maatregelen', zegt hij. 'Hopelijk is het voldoende. Dat zal de tijd ons leren.'