Prinsjesdag: gemopper bij de dranghekken en dichterbij de koning dan ooit

Kinderen wachten bij Paleis Noordeinde op de stoet
Kinderen wachten bij Paleis Noordeinde op de stoet © ANP
DEN HAAG - Hordes agenten, zingende kinderen en gemopper bij de hekken. Den Haag stond dinsdag in het teken van Prinsjesdag. Oranjefans konden de koninklijke familie beter zien dan ooit, doordat de troonrede niet in de Ridderzaal, maar in de Koninklijke Schouwburg werd voorgelezen.
Zo'n 15 graden, bijna windstil en een zonnetje. Het is perfect weer voor een Prinsjesdag. De stad is versierd met oneindig veel dranghekken en wegversperringen. Het lijken er meer dan andere jaren.
De sfeer is in de ochtend ronduit gemoedelijk. Toeristen lopen geduldig langs de betonblokken, agenten staan bij de zware zwarte afzettingen waar gele slagbomen inzitten. Ze zeggen vriendelijk 'nee' als een groepje schooljongens ze een doosje autodrop onder de neus houdt. 'Waarom wil toch niemand snoep?', roept een jongen van een jaar of 8. 'Mogen jullie dat niet ofzo?' De agent grijnst. 'Jawel hoor, maar ik wil gewoon niet.'

Politie massaal aanwezig

De politie is massaal aanwezig, maar houdt ook nog wat agenten achter de hand. Bij de Tweede Kamer staan veel busjes geparkeerd en voor Den Haag Centraal staat een camerawagen van de politie strategisch opgesteld.
Af en toe wandelt er een verdwaald hoedje voorbij met een Kamerlid eronder. Lilian Marijnissen (SP) loopt door de stad richting de Kamer. Ze draagt een blauwe jurk, maar heeft nog geen hoed op.
De Erewacht bij Paleis Noordeinde
De Erewacht bij Paleis Noordeinde © ANP
Bij het paleis lijkt het rustiger dan andere jaren. Enkele verstokte Oranjefans hebben zich achter de hekken geposteerd, maar het staat rond 11.00 uur zeker niet rijen dik. Een groepje van vier boeren op klompen wandelt rustig langs de politieafzettingen richting het paleis.
De troonrede wordt dit jaar gelezen in de Koninklijke Schouwburg. Daar is het rond 11.30 uur ronduit rustig. Enkele tientallen mensen hebben zich geposteerd achter de dranghekken en hebben straks vrij zicht op de koetsen die over een uurtje aankomen.

Gemopper bij de hekken

Schoolkinderen die langs de route staan op het Korte Voorhout zingen en schreeuwen. Genodigden die naar de schouwburg mogen, wachten geduldig in een rij voor de detectiepoortjes. Zo nu en dan klinkt er gemopper bij de hekken. De loop- en fietsroutes zijn anders dan anders en veel mensen snappen niet hoe ze nu van a naar b moeten. Bijna overal fiets of loop je je vast op hekken.
Fred Hollestelle
Fred Hollestelle © Omroep West
Fred Hollestelle uit Nootdorp werkte 35 jaar op het Binnenhof, ook met Prinsjesdag. Nu zit hij op een houten picknicktafel met uitzicht op de entree van de Koninklijke Schouwburg. Maar niet per se om de koning, koningin, prinses Amalia te spotten. 'Mijn kleinzoon zit bij de marechaussee en hij staat in de erewacht', grijnst hij trots.

Foto's en filmpjes

'Daar staat hij, links van de deur', wijst Hollestelle. 'Dat is toch mooi hè!', zegt hij en laat foto's en filmpjes zien. Hij is niet de enige die foto's van bekenden maakt. Er staan achter de dranghekken heel wat vaders, moeders, opa's en oma's van militairen die straks de erewacht vormen.
Kroonprinses Amalia en haar moeder koningin Máxima
Kroonprinses Amalia en haar moeder koningin Máxima © ANP
Heel langzaam wordt het drukker bij de voormalige Amerikaanse ambassade maar echt volgepakt wordt het nooit. Als de koets met het koninklijk paar en prinses Amalia komt voorrijden zet de marinierskapel het Wilhelmus is. Een man van in de 30 met een stemmig blauw colbert zingt als enige mee. De tekst kent hij feilloos.

Schande van de protesten

Hier geen boegeroep of ander protest. Er worden vooral veel foto's gemaakt. Een enkeling spreekt schande van de protesten op andere plekken langs de route. Van de troonrede krijgen mensen op deze plek weinig mee, al is hij wel te horen via speakers en grote beeldschermen.
Doordat de troonrede dit jaar vanuit de Koninklijke Schouwburg komt, komen veel toeschouwers dichterbij de koning dan ooit. Na de woorden van de koning herhaalt het koetsceremonieel zich weer, maar dan de andere kant op. Direct na het vertrek van de glazen koets worden de buitenste dranghekken weggehaald. Het was een bijzondere Prinsjesdag. In een bijzondere tijd, met bijzondere protesten en je kon wel bijzonder dichtbij de koning en zijn gevolg komen.