DI-RECT wint Gouden Notekraker 2022, Nieuwkoopse Froukje belangrijkste nieuwkomer

DI-RECT tijdens een optreden in Madurodam
DI-RECT tijdens een optreden in Madurodam © Nathan Reinds
DEN HAAG - De Haagse rockband DI-RECT krijgt dit jaar de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de meest bijzondere en invloedrijke muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. De prijs werd uitgereikt in poppodium de Melkweg in Amsterdam.
De jury eert DI-RECT voor bijvoorbeeld de livestreamconcerten die de groep organiseerde in de coronatijd. 'Daar waar menige band de pandemie en de bijbehorende lockdowns gelaten op zich af heeft laten komen, heeft DI-RECT zich van zijn allerbeste en meest ondernemende kant laten zien.'
De Gouden Notekraker wordt sinds 1974 uitgereikt. Andere voorgaande winnaars zijn onder meer Ilse DeLange, Golden Earring en BLØF. De Haagse band was vorig jaar ook al genomineerd voor de prijs, maar toen won de band Spinvis.

Zilveren Notekraker

Zangeres Froukje uit Nieuwkoop ontvangt dit jaar de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. Froukje wordt beschreven door de jury als 'smaakmaker'. 'Met haar ep Licht En Donker vertolkte ze als geen ander dat er in tijden van corona liefdes ontstaan, mensen volwassen worden en willen dansen', schrijft de jury.
De Nieuwkoopse Froukje
De Nieuwkoopse Froukje © ANP