Nieuws

Drukte op de Jaarmarkt in Alphen: 'Je kan over de hoofden lopen'

Drukte op de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn
Drukte op de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - In het centrum van Alphen aan den Rijn was deze derde woensdag in september weer de grootste jaarmarkt van heel Nederland. Er was een diversiteit van kramen, standwerkers, foodtrucks, activiteiten en workshops. Naar verwachting waren er tussen de 150.000 en 200.000 mensen in het Alphense centrum.
Een keer per jaar komt zo'n beetje heel Alphen bij elkaar voor de grootste jaarmarkt van het land. Het is, mede door het mooie weer, druk op de Jaarmarkt. 'Je kan op sommige plekken over de hoofden lopen', meldt Omroep West-verslaggever Lieuwe van Slooten. De bezoekers komen niet alleen uit Alphen, maar 'uit heel Nederland', zegt hij.
© Omroep West
Het is een traditie dat de kindermarkt als eerste van start gaat, om 8.00 uur in de ochtend. De kleedjes vol spulletjes liggen dan ook al vroeg op de stoepen op het Burgemeester Visserplein. Behalve de knuffels, het speelgoed en de kinderboeken is er bij een meisje een fiets te koop voor 15 euro. Al blijkt het niet haar fiets te zijn: 'Hij is van mijn neefje.' Ook in onderhandelen is er nog wat voor haar te leren, want ze prijst in West Wordt Wakker de fiets aan met de woorden 'hij is al heel oud'.
Bekijk hieronder een reportage over de Alphense Jaarmarkt, waar het vooral draait om de vele kraampjes met koopwaar zoals oude muziek van John Planjer uit Hazerswoude-Rijndijk:
Oude platen en cd's populair bij jeugd op Jaarmarkt in Alphen
Een stukje verderop zit een jongen met een gitaar, die al best aardig kan spelen: 'Ik zit nu een jaar op les', vertelt hij. In zijn pet zit inmiddels 1,70 euro en hij is van plan door te spelen tot hij 5 euro heeft. Dat geld gaat hij dan meteen uitgeven bij de buurman op het kleedje naast hem. 'Ik wil die 3D-bril.'
Die lijkt voor die prijs gereserveerd te zijn, want een bod van 4 euro op die bril wordt afgeslagen: 'Die jongen met de gitaar wil er 5 euro voor betalen.'
Kindermarkt Alphen aan den Rijn
Kindermarkt Alphen aan den Rijn © Omroep West
Rond het middaguur heeft het shantykoor 'De Kreunende Sluisdeuren' de optredens op het Rijnplein afgetrapt. Het oudste lid van het koor is 89 jaar oud en is vereerd om op het podium te staan: 'Dat wij hier mogen optreden is fantastisch. Ik ben een geboren en getogen Alphenaar en ik vind het hartstikke leuk dat de jaarmarkt er weer is. Vooral de saamhorigheid, dat je oude bekenden weer tegenkomt.'
Druk bij de pinautomaat tijdens de Jaarmarkt
Druk bij de pinautomaat tijdens de Jaarmarkt © Omroep West
Bij veel kraampjes kan er alleen met contant geld betaald worden en daarom is het druk bij de pinautomaten in het centrum. 'Straks is ie leeg', zegt iemand in de rij. Wie eenmaal gepind heeft, kan het vervolgens ook snel weer uitgeven. 'Ik heb shirtjes, truien en sokken voor mijn kinderen', zegt een mevrouw die nu op weg gaat richting de kindermarkt voor 'prulletjes'.
Rond 14.00 uur loopt de rommelmarkt een beetje op zijn einde en is het afdingen geblazen. Begint de prijs voor twee voetbaldoeltjes op 3 euro, na wat onderhandelen krijgt onze verslaggever er ook nog een basketbalnet en een boek bij voor die prijs.

John de Bever

De traditionele Jaarmarkt bestaat niet alleen uit de kraampjes. Er zijn de hele dag diverse optredens. Zanger John de Bever en Stuk TV's Giel en Stefan sluiten 's avonds de jaarmarkt af op het Rijnplein. Het hele programma is hier te vinden.