Kinderen ontbijten gezellig op school: 'Veel kinderen komen met honger de klas in'

ZOETERMEER - Nu alles duurder wordt is de kans steeds groter dat kinderen zonder eten naar school worden gestuurd. IKC De Buytenkans in Zoetermeer biedt daarom een gratis ontbijt aan haar leerlingen aan. 'Elke week komen er meer kinderen bij', vertelt Jeanette Guijt, een van de schoolouders.
'Wij vinden het zo belangrijk dat kinderen elke ochtend kunnen ontbijten dat wij dat jaarlijks in onze begroting meenemen', legt directrice Nancy de Vries uit. De school merkt dat de schaamte bij ouders nog steeds groot is. 'Te veel ouders houden de kinderen nog thuis omdat ze zich schamen dat ze ze niet elke dag een ontbijt kunnen geven', aldus Guijt.
Een van de ouders die wel al gebruik maakt van het schoolontbijt is Else van der Heijden. Zij brengt haar drie kinderen elke dag eerder naar school zodat ze kunnen eten. Ze is blij dat de school het ontbijt verzorgd: 'Het scheelt een hoop stress 's ochtends.'

Steeds meer leerlingen bij ontbijt

Door de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen zijn er wel steeds meer leerlingen naar het ontbijt, merkt Guijt op. 'We zijn begonnen met een paar kinderen en elke week komen er meer bij.'
De kosten zijn volgens de directrice voor de school te overzien. Het kost namelijk maar een paar euro per dag. De ouders doen de rest. 'De school doet de boodschappen en ik zorg dat ik hier op tijd ben. Het is vooral ook heel gezellig om met z'n allen te ontbijten', besluit Guijt.