Nieuws

Utrechtsebaan weer vrij na blokkade door klimaatdemonstranten, 21 mensen aangehouden

De actievoerders zitten midden op de snelweg
De actievoerders zitten midden op de snelweg © ANP
DEN HAAG - De politie heeft woensdagmiddag 21 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden. Die blokkeerden de Utrechtsebaan in Den Haag. Ze hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als 'Stop fossiele subsidies!' en 'Planeet boven poen'. De weg werd afgesloten in de richting van Zoetermeer en Utrecht, maar was rond 14.45 uur weer vrij.
De gemeente Den Haag liet weten dat er geen toestemming is voor de demonstratie en dat de actievoerders door de politie gevorderd zijn om de weg direct te verlaten. 'Het blokkeren van doorgaande wegen is levensgevaarlijk voor demonstranten zelf en andere weggebruikers', aldus de gemeente.
De aangehouden demonstranten zijn overgebracht naar een politiebureau. Een deel van actievoerders staat nu op het Korte Voorhout. De politie kan nog niet zeggen of deze demonstratie wordt gefaciliteerd. 'Daar is nog overleg over', zegt een woordvoerder.
Klimaatdemonstranten blokkeren snelweg in Den Haag
© Extinction Rebellion
'De groep eist een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas en zal niet vrijwillig vertrekken totdat die eis is ingewilligd', staat op de site van Extinction Rebellion. Zelf zeggen ze dat er zo'n 60 demonstranten aanwezig zijn. 'Kleine stapjes, zoals de verhoging van de mijnbouwheffing die in de miljoenennota is aangekondigd, zijn niet meer genoeg. Zeker niet omdat de regering enorme belastingvoordelen blijft geven aan diezelfde bedrijven. De fossiele subsidies moeten per direct stoppen.' Momenteel zijn in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen.
De klimaatdemonstranten zouden eerst met auto's het verkeer tegen hebben gehouden, waarna ze op de weg zijn gaan zitten, zo zeggen ze.
Er zitten mensen op de snelweg
Er zitten mensen op de snelweg © Regio15