Hoe bont moet je het maken om een stadionverbod te krijgen?

Ongeregeldheden na de wedstrijd ADO Den Haag tegen Excelsior op 29 mei
Ongeregeldheden na de wedstrijd ADO Den Haag tegen Excelsior op 29 mei © ANP
REGIO - Vijftig hooligans hebben naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tussen ADO en Excelsior op 29 mei een landelijk stadionverbod opgelegd gekregen. Sommigen tot wel meer dan tien jaar. Hoe bont moet je het maken om zo'n straf aan je broek te krijgen en wat betekent dit vervolgens? We vragen het de KNVB.

Wie kunnen een stadionverbod opleggen?

Alle betrokken partners in de keten: gemeente, politie en een Betaald Voetbal Organisatie (de voetbalclub). 'Afhankelijk van het ongewenste gedrag, wordt in onderling overleg besproken welke sanctie, van welke partij, op de betreffende persoon of personen van toepassing zal zijn', aldus een woordvoerder van de voetbalbond.
'Veiligheid binnen het betaald voetbal wordt in algemene zin georganiseerd door de lokale vierhoek: de clubs, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Als er sprake is van voetbalgerelateerd wangedrag kan de KNVB de clubs helpen met onder meer het opsporen van de daders.'

Wanneer kun je een stadionverbod opgelegd krijgen?

Bijvoorbeeld zodra je handelt in strijd met de huisregels van de desbetreffende voetbalclub (veelal vermeld op de eigen website). Dat kan variëren van roken in het stadion tot smijten met bekers bier, je bezondigen aan beledigende spreekkorren, betreden van het veld, of een vechtpartij op de tribune.
En zodra je handelt in strijd met de standaardvoorwaarden van de KNVB. Of zoals de woordvoerder het schetst: 'Wie zich schuldig maakt aan voetbalgerelateerd wangedrag of zich zodanig heeft gedragen dat daardoor het aanzien en het belang van het voetbal wordt geschaad.' Wie een toegangs- of seizoenkaart koopt, gaat akkoord met die voorwaarden.

Lokaal stadionverbod en landelijk stadionverbod

Een club kan in eerste instantie supporters zelf de toegang ontzeggen. Zo'n lokaal stadionverbod houdt in dat je (tijdelijk) niet bij wedstrijden mag zijn, maar ook niet welkom bent bij bijvoorbeeld oefenpotjes, trainingen en andere voetbalgerelateerde activiteiten van de club. Daarbovenop kun je een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 15.000 euro, afhankelijk van de overtreding en de eventuele schade.
De KNVB kan een landelijk stadionverbod opleggen. 'In Nederland kennen we twee soorten landelijke stadionverboden: strafrechtelijke stadionverboden, opgelegd door de rechter, en civielrechtelijke stadionverboden opgelegd door de KNVB. Die laatste stadionverboden worden het meest toegepast.'

Welk 'type' stadionverbod krijg je voor welk vergrijp en voor hoe lang?

De termijn van een landelijk stadionverbod wordt bepaald op basis van de Richtlijn Termijn Stadionverbod van de KNVB. 'De meest voorkomende gedragingen zijn het gooien van voorwerpen, het bij je hebben en/of afsteken van vuurwerk en openlijke geweldpleging.' Om de ongeregeldheden tijdens ADO-Excelsior als voorbeeld te nemen: het betrof hier ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd, waarbij ADO-supporters het veld bestormden en onder andere zwaar vuurwerk en fakkels naar het vak met Excelsior-supporters gooiden. Ook wat zich na de wedstrijd buiten het stadion afspeelde, telde voor de driehoek KNVB, club en OM mee in de strafmaat.
'Na intensieve samenwerking met ADO Den Haag, de politie en het Openbaar Ministerie zijn er tot nu toe inderdaad ruim vijftig landelijke stadionverboden opgelegd. Dinsdagavond heeft de politie opnieuw beelden getoond van relschoppers in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De komende periode zullen hier dus nog een flink aantal stadionverboden bijkomen.'
Mobiele Eenheid op het veld tijdens de wedstrijd ADO Den Haag-Excelsior op 29 mei
Mobiele Eenheid op het veld tijdens de wedstrijd ADO Den Haag-Excelsior op 29 mei © ANP

Krijg je ook een boete naast een stadionverbod?

Bij een stadionverbod van ten minste twaalf maanden legt de KNVB ook een boete op:
• Voor de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar is dat 100 euro.
• Voor de 16 tot 18 jaar: 250 euro.
• Vanaf 18 jaar: 450 euro.

Kun je in beroep tegen een opgelegd stadionverbod?

Ja. Tegen een stadionverbod kun je beroep aantekenen bij de commissie stadionverboden van de KNVB. Dat moet binnen 14 dagen na dagtekening van dat besluit. Het door de KNVB opgelegde stadionverbod blijft gedurende de behandeling van dit beroep (30-60 dagen) van kracht.

Hoe houdt een club supporters met een stadionverbod buiten de deur?

'Personen met een stadionverbod worden op een zogenoemde blacklist gezet waardoor de seizoenkaart of de clubkaart niet meer gebruikt kan worden en er ook geen toegangskaarten kunnen worden aangeschaft', aldus de KNVB-woordvoerder. Maar hoe verloopt dan de handhaving hiervan? 'Handhaving van stadionverboden is vanzelfsprekend een taak van alle betrokken partijen: de voetbalclub, politie en gemeente. Bij de meeste betaald voetbalclubs is handhaving van stadionverboden geen probleem en is het mogelijk om met eigen observaties en checks te controleren of er mensen naar binnen willen met een stadionverbod.'
In de richtlijn van de KNVB staat bovendien dat degene aan wie een landelijk stadionverbod is opgelegd, 'binnen zes weken een goedgelijkende, recente pasfoto' in moet leveren bij de KNVB, zodat op naleving van het stadionverbod kan worden toegezien. Doe je dat niet, dan wordt de termijn van het stadionverbod verdubbeld.' Wie ondanks een verbod toch een stadion binnen weet te komen en wordt gesnapt, kan een aangifte tegemoet zien, een boete en verlenging van de termijn van het stadionverbod. Als je een verbod voor de eerste keer overtreedt, staat daarop een boete van 900 euro, voor de tweede keer 1500 euro en voor de derde en elke overtreding daarna 2000 euro. Je kunt ook strafrechtelijk worden vervolgd en een gevangenisstraf van zes maanden krijgen.

Kent Nederland een meldplicht voor supporters met een stadionverbod?

'In 2015 is een digitale meldplicht wettelijk mogelijk gemaakt. De meldplicht is dus een bestaande maatregel die door burgemeesters, officieren van justitie en strafrechters opgelegd kan worden', besluit de woordvoerder.