Nieuws

'Thuiszorgmedewerkers' stelen duizenden euro's van bejaarde man

De vrouwen pinden voor duizenden euro's met de pas van de man
De vrouwen pinden voor duizenden euro's met de pas van de man © ANP
DEN HAAG - Twee vrouwen hebben zich als thuiszorgmedewerkers voorgedaan om de pinpas van een 92-jarige Hagenaar te stelen. Met de pas hebben de twee vrouwen voor 6000 euro in winkels en betaalautomaten gepind. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag een gevangenisstraf tot twee jaar tegen de vrouwen en hun twee handlangers.
De bejaarde Hagenaar was niet het enige slachtoffer van de bende. In een auto toerden ze het hele land door, om bij verschillende woon-zorg-complexen voor ouderen aan te bellen. Een van de slachtoffers was de 92-jarige Hagenaar. Hij kreeg een jaar geleden bezoek van twee vrouwen die zich voordeden als medewerkers van de thuiszorg.
De man kende de twee vrouwen niet en vroeg om hun papieren. Daarom vertrok het tweetal. Niet veel later ontdekte hij dat zijn portemonnee met pinpas en zijn huissleutels waren gestolen. Waarschijnlijk heeft het tweetal gebruik gemaakt van de flippermethode, zegt het OM. Daarbij wordt een flexibel voorwerp tussen een deur en een deurpost gestoken. Als de deur dan alleen maar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedaan kunnen de dieven de deur in enkele seconden openen.

'Een way of life'

De bejaarde Hagenaar deed samen met zijn dochter aangifte, waarna de politie een onderzoek begon. Rechercheurs herkenden op camerabeelden van het complex een 40-jarige vrouw uit Rotterdam. Agenten besloten haar daarop te volgen. In maart van dit jaar ging de vrouw met twee handlangers, een 25-jarige man uit Nieuwegein en een vrouw van 28 zonder vaste woon- of verblijfplaats, in een auto het hele land door. In meerdere gemeenten werden wooncomplexen bezocht, waarbij een keer honderd euro werd gestolen.
Samen met een 30-jarige vrouw uit Schiedam worden ze nog van meerdere diefstallen verdacht, net als van witwassen. De officier van justitie nam het de verdachten kwalijk dat ze zich vooral op bejaarden richtten. 'Hier wordt gericht misbruik gemaakt van kwetsbare mensen die vaak niet goed meer kunnen inschatten wie ze wel en niet moeten binnenlaten. Het is ook "professioneel" opgezet. Er werd rondgereden in verschillende samenstellingen, er werd besproken hoe men het beste de woningen in kon komen, welke deuren goed te flipperen zijn en welke niet. Het is een way of life.'

Uitspraak over twee weken

De officier eiste uiteindelijk de hoogste straf tegen de 40-jarige Rotterdamse. Als het aan het OM ligt gaat deze vrouw twee jaar de gevangenis in. Ook tegen de overige verdachten werden celstraffen geëist, variërend van honderd dagen tot een jaar. De uitspraak is over twee weken.