Nieuws

Honderd jaar oude brandweerspuit in volle glorie te zien in Sassenheim

Magirus brandspuit voor brandweerkazerne in Sassenheim
Magirus brandspuit voor brandweerkazerne in Sassenheim © Omroep West
SASSENHEIM - 'Iedereen dacht al twintig jaar dat-ie nooit meer aan de praat gekregen zou kunnen worden.' Totdat Hans en Cok, twee handige vrienden, een halfjaar gingen sleutelen aan de honderd jaar oude brandweerspuit. 'Het is magnifiek wat deze mannen gedaan hebben', aldus de ploegchef van de Sassenheimse brandweer, die nog steeds zijn oren en ogen niet lijkt te geloven bij het starten van de brandweerspuit.
'Echt alles was kapot', aldus ploegchef Willem van Delft. De vrienden Hans en Cok gingen er een half jaar mee aan de slag en werkten een slordige 250 uur aan de machine. 'Hij lekte benzine, olie, bluswater, koelwater.' En zo kan hij nog wel even doorgaan. Volgens Van Delft krijgt Cok alles met een motor weer aan de praat. En dat lukte inderdaad.
Honderd jaar oude brandweerspuit in volle glorie te zien in Sassenheim
Gepassioneerd vertelt Cok over de werking. 'De kleppen zitten aan de zijkant van de Magirusmotor. Die zit verbonden met een centrifugaalpomp die het bluswater aanzuigt dat vervolgens uit de spuitopeningen komt. Het is een schitterend apparaat om aan te werken', zo concludeert hij.
Boven in de personeelskamer van de brandweerlieden hangt een oude foto met de brandspuit toen deze nog in gebruik was om daadwerkelijk branden te blussen. Toen hij aan dit project begon, wist Cok dat nog niet. Hij had verder niet veel met de brandweer, maar zijn opa staat ook op de foto.
Cok Kuijper werkt aan Magirus brandspuit
Cok Kuijper werkt aan Magirus brandspuit © Omroep West
Weliswaar werd het water er door de motor uitgepompt, het rijtuig zelf moest door mensen worden voortgetrokken. 'Dit is waar we vandaan komen. Het toont ook aan hoe de brandbestrijding 100 jaar geleden was, hoe primitief dat was. Tegenwoordig zijn we veel beter uitgerust, maar dit is een schitterend staaltje techniek', besluit van Delft.
Op 24 september 2022 organiseert Brandweer Sassenheim een open dag op het kazerneterrein aan de Parklaan. Naast de moderne wagens zal de Magirus brandspuit dan in volle glorie te bewonderen zijn.
Oude foto van de Magirus brandweerspuit
Oude foto van de Magirus brandweerspuit © Omroep West