Van miljoenenfraude tot slaan met vuurwapen: dit zijn de zaken die het OM wil schrappen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil komende maandag een streep zetten door tientallen drugszaken, zaken met vuurwapens, kleine fraudezaken en inbraken. De reden om te vragen om een niet-ontvankelijk verklaring, is omdat er 'in de rechtbankketen' te weinig personeel is om ervoor te zorgen dat de zaken worden behandeld. Een opvallende zaak die op de rol staat, is die van miljoenenfraudeur Harry O.
De zaak van de 'Haagse huisjesmelker' O., die draait om witwassen en huurcontractfraude, wil het OM schrappen, omdat het gros van zijn boete van ruim 11 miljoen euro al in andere strafzaken is afgedaan. Het restbedrag hoeft niet meer betaald te worden als de rechter maandag het OM niet-ontvankelijk verklaart. Ook opvallend in de lijst is de zaak van Frank van E. Hij maakte zich schuldig aan het vervreemden van bijna twee miljoen euro bij onder meer de Waalse Hervormde gemeente in Leiden.
Het OM wil de zaken schrappen, omdat 'er ruimte moet worden gemaakt voor zaken die het OM belangrijker vindt'. Een woordvoerder noemde het een moeilijk besluit om te nemen. De zaken waar het OM vanaf wil gaan om illegale energie-aftap voor hennepkweek, het bezit van cocaïne of andere harddrugs, wapenbezit, diefstal en inbraken. De zaken zijn allemaal ouder dan vier jaar.

Capaciteitsprobleem bij justitie

Niet alleen bij het Openbaar Ministerie, maar in de hele rechtbankketen is er sprake van een 'krappe personele bezetting'. Als de rechter meegaat met het verzoek van het OM dan stopt de vervolging en gaan vanaf dat moment de verdachten vrijuit. Naast een groot aantal drugs-, fraude- en diefstalzaken worden maandag in de rechtbank ook ook 19 ontnemingszaken beoordeeld. Dat zijn zaken waarin justitie crimineel geld wil afpakken.
Het Openbaar Ministerie laat weten pas maandag een toelichting te geven als de 53 zaken voor de rechter komen. 'Dit is de enige mogelijkheid om de vervolging te stoppen. Een sepot kan niet, want alle zaken zijn al aangebracht bij de rechtbank en in behandeling genomen. We moeten nu dus per zaak aan de rechter vragen om een niet-ontvankelijk verklaring. Het is uiteindelijk aan de rechtbank om daarover te beslissen.' Het OM heeft alle betrokken partijen vooraf op de hoogte gesteld van het voornemen een streep door de zaken te zetten. 'We hebben van niemand bezwaar ontvangen.'
Hieronder een greep uit de zaken, die maandag worden behandeld door de rechter:

Drugszaken

  • Een cocaïnezaak waarbij drie verdachten ruim vijf kilo cocaïne in bezit hadden, gereedmaakten en verhandelden.
  • Een hennepkwekerij in een pand aan de Coenekoop in Waddinxveen, daarbij wordt ook een boete geëist van ruim 28.000 euro.
  • Een hennepkwekerij aan de Oostkanaalweg in Ter Aar, waar 1528 planten werden gekweekt. De verdachte had ook spullen liggen voor kweek in een loods in Maasdijk en honderden attributen liggen in Hoek van Holland.
  • Een hennepkwekerij aan de Nederlandlaan in Zoetermeer waar 150 hennepplanten werden gevonden en stroom werd afgetapt voor de kwekerij. Daarbij zijn twee verdachten betrokken. Die illegale aftap lag er overigens gevaarlijk bij, omwonenden liepen daarbij ook indirect gevaar.
  • Een hennepkwekerij waarbij drie verdachtenin een pand aan de Hebriden werden opgepakt met ruim twee kilo hennep. In hetzelfde pand hadden de verdachten de planten gekweekt en stroom daarvoor afgetapt.
  • Een drugsdealzaak waarbij de verdachte tussen 1 mei 2017 en 25 februari 2018 cocaïne dealde. Ook had de verdachte bijna vijf gram cocaïne op zak toen hij werd opgepakt.
  • Een hennepkwekerij waarbij de verdachte opgepakt was met 270 hennepplanten in Leiden. Zo zou de verdachte in een pand aan de Zijlsingel 693 hennepplanten hebben gekweekt en zou hij nog een boete moeten betalen van 53.679 euro.
  • Een drugszaak waarbij de verdachte aan de Goudkapersingel in Den Haag xtc, speed en LSD heeft gemaakt en gedeald. Daarbij zouden ook nog meerdere verdachten bij betrokken zijn.
  • Een cocaïnezaak waarbij drie verdachten in Den Haag zijn opgepakt met 300 gram cocaïne en daarnaast met geweld een slachtoffer de auto in hebben gedwongen. De drie verdachten zouden het slachtoffer ook nog hebben geslagen met een vuurwapen.
  • Een drugszaak waarbij de verdachte gestolen voertuigen, horloges en geld in het bezit had. Daarnaast werd de verdachte opgepakt met zo'n 900 gram wiet en 17 gram cocaïne. Ook werden in zijn woning in Amsterdam munitie en wapens gevonden.
  • Een cocaïnezaak waarbij de verdachte is opgepakt met cocaïne in Leiden, hij zou hebben gedeald in harddrugs.

Fraudezaken

  • Een fraudezaak in Zoetermeer waarbij de verdachte onvoldoende boekhouding had gevoerd en had bewaard. Het ging daarbij om een bedrijf dat scooters verkoopt en een dak- en loodgietersbedrijf.
  • Een fraudezaak waarbij de verdachte geen administratie meer kon laten zien van zijn bedrijf en een geldbedrag van 20.811 euro had onttrokken aan dat faillissement en heeft gestolen bij een inbraak. Daarbij zijn twee andere verdachten bij betrokken.

Diefstallen

  • Een diefstal van bijna 40.000 euro waarbij de verdachte zogenoemde DB-kaarten had aangevraagd. Bij die zaak zijn drie verdachten uit Amsterdam betrokken.
  • Een inbraak in een woning waar twee juwelendoosjes met sieraden erin en een alarmpistool zijn gestolen aan de Nemelerbergweg in Den Haag.
  • Een diefstal waarbij de verdachte in een periode van 14 september 2017 tot 25 oktober in Leerdam, Werkendam, Voorhout, Alphen aan den Rijn, Leiden, Tilburg en Nijmegen 500 pakken sigaretten, 77 verpakkingen met boxershorts, 3 desktopcomputers en tablets, laptops, beeldschermen en harde schijven had gestolen. Dat deed hij samen met vier andere verdachten samen.