Nieuws

Nog geen doorstart voor bakkerij Hessing, maar Haagsche kakker komt snel terug

Een medewerkster van Bakkerij Hessing met een stapel Haagsche Kakkers
Een medewerkster van Bakkerij Hessing met een stapel Haagsche Kakkers © Den Haag FM
DEN HAAG - De twee filialen van bakkerij Hessing aan de Reinkenstraat en de Denneweg in Den Haag blijven voorlopig dicht. Er is nog geen doorstart in zicht, meldt curator Marc Udink. Eigenaar Stefan Hessing weet ondertussen het filiaal aan de Theresiastraat nog wel draaiende te houden, dankzij hulp van collega-bakkers. Ook ontvangt hij massaal steun van mensen uit de buurt. Inmiddels heeft curator Udink 31 mensen moeten ontslaan. 'Een rotklus', noemt hij dat.
De bakkerij aan de Populierendreef in Voorburg ligt stil sinds het faillissement is uitgesproken en ook bij de twee failliete filialen in Den Haag is de deur op slot. Het filiaal aan de Weissenbruchstraat in Benoordenhout was al langer dicht. In Voorschoten werd juist nog niet zo lang geleden een nieuwe vestiging geopend, door een franchisenemer. Maar ook die winkel is inmiddels dicht. En het is niet duidelijk of de winkels ooit weer opengaan.
Aan de klanten zal het niet liggen. 'We krijgen veel steunbetuigingen uit de wijk, mensen willen zelfs een fonds oprichten voor ons. Er is dus veel goodwill', zegt eigenaar Hessing. Maar voorlopig vangen de fans van het Haagse familiebedrijf bot. 'Ik vind het ook jammer dat het zo lang duurt, ik wil vooral iedereen weer aan het werk zien te krijgen en de stad voorzien van Haagsche Kakkers. Maar het ligt in handen van de curator.'
Briefje op de deur van het filiaal in Voorschoten
Briefje op de deur van het filiaal in Voorschoten © Omroep West
Dat is dus Marc Udink, die al vele faillissementen afwikkelde. Waaronder dat van de Pier op Scheveningen. En nu dus van de beroemde bakkerszaken. 'Hoe het nu verder moet met Hessing? We zijn nog steeds een beetje in gesprek, maar er ligt nog geen bod dat goed genoeg is. Dus dat is lastig. Het is ook wel een worsteling hoor, niemand moet dit Hessing kwalijk nemen.'
Volgens de curator worden de bakkerijmachines en andere inventaris geveild als er geen doorstart wordt gemaakt. 'Maar het liefst zou ik ze redden en die doorstart maken. Ik ben ook Hagenaar, zit al bijna 40 jaar in dat gebouw naast het zwembad aan de Mauritskade. Ik haalde ook weleens een Haagsche Kakker op de hoek van de Denneweg. Natuurlijk zou ik bakkerij Hessing missen, dat bedrijf hóórt bij Den Haag.'

'Bakkers zijn van nature aardige mensen'

Veel invloed heeft hij er naar eigen zeggen niet op. 'Ik hoop dat iemand het komt redden. Maar dat kan ik zelf niet. Ik moet vooral zorgen dat de schuldeisers worden betaald. De Belastingdienst komt dan eerst.' En dan heeft hij ook nog 31 mensen moeten ontslaan. Dat lijkt hardvochtig. 'Ja, dat is een rotklus. Maar daar wen je aan, als je dit al zo lang doet. Als je maar aardig bent, en geen kakker', zegt hij met een milde lach in zijn stem.
Ook Hessing kan ondanks de grote problemen nog wel een beetje vrolijk zijn. 'Het doet mij erg goed dat ik in de Theresiastraat open kan dankzij collega-bakkers. Ons type bakkerij wordt steeds zeldzamer en de bakkers die er nog wel zijn, die zijn erg verbonden met elkaar. Bakkers zijn van nature aardige mensen', zegt hij.
'Het komt door corona' - eigenaar Stefan Hessing
'Die collega's bakken nu mijn brood en vanaf volgende week ook weer de Haagsche Kakker. Dat geeft ons gelukkig weer wat mogelijkheden, al is het dan op beperkte schaal', klinkt het licht optimistisch. Opmerkelijk genoeg zijn het niet de hoge gas- en elektriciteitsprijzen die het bedrijf misschien de das omdoen.
'Het komt door corona. Wij leverden aan de halve Haagse horeca en aan cateraars. Dat was echt zo'n groot deel van de omzet. Tijdens corona is dat allemaal weggevallen en het steunpakket viel bij ons precies verkeerd uit.'

Moeilijke branche

Hoe het nu verder gaat, daarover kan ook Hessing niks zeggen. Net als de curator. 'Ik dacht elke keer dat de oplossing snel zou komen, maar ik weet het nu niet. Het is echt een moeilijke branche, momenteel', aldus Udink. Hoe het verder gaat met bakkerij Hessing blijft dus nog even afwachten.
De franchisenemer van de vestiging in Voorschoten was niet voor commentaar bereikbaar.